
Zupka instant: Nongshim Shin Kimchi, 120 g
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii zupy instant pn.: Nongshim Shin Kimchi, 120 g ze względu na wykrycie tlenku etylenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Asia Express Food B. V. wycofaniu jednej partii zupy instant pn. Nongshim Shin Kimchi, 120 g z powodu wykrycia tlenku etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Nongshim Shin Kimchi, 120 g
Data minimalnej trwałości: 19.05.2022
Producent : Nongshim Co.,LTD., 370 Shindaebang-Dong, 156-709 Seul
Kraj pochodzenia: Korea Południowa
Numer partii: TE21
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Odbiorcy w Polsce podjęli działania mające na celu wycofanie wskazanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu.
Przeczytaj cały komunikat na stronie GIS.

Ostrzeżenie GIS: Tatar wołowy, 200g
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200g
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku - - czytamy w opublikowanym w grudniu komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Komunikat pochodzi z grudnia, część z Was mogła jednak mięso zamrozić i przeoczyć ostrzeżenie GIS. Pełna treść ostrzeżenia:
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-obecnosci-bakterii-salmonella-spp-w-jednej-partii-produktu-pn-tatar-wolowy-200g

Wycofane szklanki marki HOME CREATION
Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Wycofanie szklanek utrzymujących temperaturę marki HOME CREATION ® przez Aldi Sp. z o.o..
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Aldi Sp. z o.o. wycofuje szklanki utrzymujące temperaturę marki HOME CREATION ®, ze względu na możliwość pęknięcia szkła podczas mycia lub użytkowania w kontakcie z gorącym płynem. Produkt był w sprzedaży od 15.12.2021, obecnie został już wycofany z obrotu.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: HOME CREATION ® Szklanki utrzymujące temperaturę
Kod kreskowy: 28002253
Dystrybutor: CD Creatives Design GmbH
Dystrybutor w Polsce: ALDI Sp. z o.o., ul. Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Sieć sklepów Aldi wycofała produkt wskazany w komunikacie ze sprzedaży. Odpowiednie informacje w tej sprawie umieściła na swojej stronie internetowej.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie.
Firma Aldi poinformowała o możliwości zwrotu przedmiotowego produktu przy jednoczesnej refundacji kosztów jego zakupu.
Przeczytaj cały komunikat GIS.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w określonej poniżej partii produktu Świeży filet z piersi kurczaka MAP.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP
Numer partii: 793921
Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dnia 23.11.2021 r. wydano decyzję administracyjną zobowiązującą Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04033902 do wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu.
Dnia 23.11.2021 r. pisemnie zobowiązano zakład do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów.
Spółka Jeronimo Martins Polska S.A. zablokowała sprzedaż produktu i wycofała go z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Komunikat pochodzi z listopada, część z Was mogła jednak mięso zamrozić i przeoczyć ostrzeżenie GIS. Pełna treść ostrzeżenia:
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-jednej-partii-produktu-swiezy-filet-z-piersi-kurczaka-map-ze-wzgledu-na-wykrycie-obecnosci-bakterii-salmonella-enteritidis