MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie pozwól, by żółtko pękło podczas oddzielania od białek...
fot. pixabay.com

Takie błędy popełniamy najczęściej podczas rozbijania jajek. Skutki są widoczne!

Nie pozwól, by żółtko pękło podczas oddzielania od białek
Oddzielanie białka od żółtka to umiejętność, której opanowanie zajmuje niektórym wiele lat. Zdaniem szefów kuchni najlepiej rozbijać jajka pojedynczo w oddzielnych miseczkach, aby białko było czyste.

Inny sposób na utrzymanie żółtka w całości podczas rozbijania jajka, to otwieranie go przodem do góry. Kiedy jajko pęknie, należy je ustawić pionowo, delikatnie odciągnąć każdy koniec skorupy, upewniając się, że żółtko jest w połowie skorupy. Następnie, używając drugiego pustego końca skorupy, należy złapać żółtko, delikatnie wlać je do pustej skorupy, jednocześnie pozwalając białkom jaj przelać się do miski.

Kolejny sposób to delikatne odbijanie dłoni w górę i w dół, tak, by jajko unosiło się nad miską. Białko się wyleje, a żółtko pozostanie nienaruszone.

Zobacz również

Cracovia zapewnili sobie utrzymanie w Centralnej Lidze Juniorów

Cracovia zapewnili sobie utrzymanie w Centralnej Lidze Juniorów

Tomasz Adamek wyprowadzony z samolotu na Okęciu

Tomasz Adamek wyprowadzony z samolotu na Okęciu

Polecamy

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Prof. Paweł Rajewski: - Każdy może być zarażony wirusem HCV. Jakie są objawy?

Prof. Paweł Rajewski: - Każdy może być zarażony wirusem HCV. Jakie są objawy?

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!

Najlepsze prezenty na Dzień Matki DIY. Nie kupisz ich w żadnym sklepie!