Długa droga św. Walentego
Św. Walenty był biskupem w regionie włoskiej Umbrii. Żył w III w. i był kapłanem rzymskim. Asystował męczennikom chrześcijańskim w czasie ich procesów i egzekucji. Wkrótce sam został pojmany i stracony w Rzymie. Po wielu, wielu latach jego relikwie trafiły właśnie do Chełmna.
Tajemnice relikwii
- Jedna z wielu legend o św. Walentym mówi, że potajemnie udzielał ślubów wojownikom. To z tego powodu miał zostać patronem zakochanych. Jego relikwie są przechowywane w Chełmnie od XVII wieku – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.
Jest przechowywana w specjalnej, zdobionej puszce. W walentynki księża z kościoła farnego wystawiają relikwiarz na widok publiczny do adoracji. Pewna legenda głosi, że relikwie mają pewne specjalne właściwości. Jakie? O tym tylko w najnowszych „Smakach Kujaw i Pomorza”.
Pyszna kaczka
Jest też czas na gotowanie. Tym razem Rafał przygotuje kaczkę z wędzonym boczkiem i figami.
PRZEPIS
- Pierś z kaczki:
- Ziołowa mieszanka CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Świeży tymianek
- Łyżka masła
- Skórka pomarańczy
- Sos z figami:
- Liść laurowy CYKORIA
- Łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
- 2 łyżeczki cukru
- Kilka plastrów Boczku Szefa PROSIACZEK
- 3 figi
- Świeży tymianek
- Cebula
- Kilka pestek dyni
- Sos sojowy
- Kieliszek białego wina
- 1/3 szklanki wody
- Skórka pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Ocetix
Cykoria