Skąd się wzięła nazwa?
Nazwa Żnin wywodzi się od staropolskiego słowa „żnieja”, czyli żniwa. Dlatego dziś chcemy dowiedzieć się trochę więcej o tym, jak wygląda współczesna produkcja żywności, w porównaniu z dawnymi czasami. Gościmy w miejscu, które od 30 lat produkuje maszyny rolnicze.
Czasopismo dla kobiet
Mieszkańcom regionu niekiedy Żnin kojarzy się z charakterystyczną wieżą na rynku. Miłośnicy historii zwiedzić tu mogą kilka zabytkowych kościołów, a fani wodnej rekreacji skorzystać z dwóch położonych w obrębie miasta jezior.
Co jednak jeszcze skrywa historia tego niepozornego miasteczka? – Niewiele osób wie, że w okresie międzywojennym w Żninie wydawano najpoczytniejsze wówczas pismo dla kobiet, czyli „Moją Przyjaciółkę. W pięć lat od 1934 roku do 1939 roku nakład rozrósł się do kilkuset tysięcy egzemplarzy – opowiada Rafał Godziemski.
Czasopismo pełne było ciekawych tekstów, reportaży z odległych stron świata, praktycznych porad i oczywiście przepisów.
A jaki przepis dziś zaproponuje Rafał Godziemski?
Zupa z kiszonej kapusty z kluchami ziemniaczanymi
- 2 cebule
- Odrobina wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- Liście laurowe CYKORIA
- Ziele angielskie CYKORIA
- Łyżka masła
- Łyżka mąki
- Sok z kiszonej kapusty PAWEKO
- 2-3 łyżki kiszonej kapusty PAWEKO
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej OCETIX
- Kiełbasa łowiecka ANDRÓB
- Kluski ziemniaczane
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Majeranek CYKORIA
- Natka pietruszki
- Pół szklanki maślanki
Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Ocetix
Inter-vax
Paweko
Andrób