– Na początku XX wieku w teatrze wystawiano głównie komedie i operetki. Uważano wówczas, że kuracjusze w trosce o zdrowie powinni unikać jakiegokolwiek wysiłku intelektualnego. Nie zalecano im nawet czytania romansów i kryminałów w czasie pobytu w sanatorium, by nie dostarczali sobie niepotrzebnie negatywnych emocji – mówi Rafał Godziemski, szef restauracji Memo.
Nasz kuchmistrz dostarczy nam w tym odcinku tylko pozytywnych emocji prezentując przepis na:
Kotleciki z cieciorki z kiełbasą, selerem naciowym i ketchupem
- Olej do smażenia
- Kiełbasa Pieczona od dziadka PROSIACZEK
- Łodyga selera naciowego
- Ząbek czosnku
- Łyżka masła
- 100g cieciorki
- 4 jajka
- Natka pietruszki
- Świeża bazylia
- 2-3 łyżka bułki tartej
- Łyżka musztardy
- 3-4 łyżki ketchupu POLSKIE PRZETWORY
- Mała cebula
- Kilka szparagów
Budynek teatru letniego, w którym dba się o rozrywkę kuracjuszy i mieszkańców Ciechocinka, powstał w 1881 roku. Częściowo murowany, posiada widownię wraz z galeriami wybudowane z drewna. Niestety po wojnie teatr podupadł i niewiele by brakowało, a nasz kulinarny spektakl odbywałby się gdzie indziej.
– Mało brakowało, a ta perełka architektury zostałaby rozebrana. Na szczęście do akacji wkroczył pewien osobliwy baron z jamnikiem Puzonem. Jerzy Waldorff potrafił organizować zbiórki środków finansowych jak nikt inny. Tak było i tutaj – przedstawia ciekawostkę Rafał Godziemski – W 1998 roku teatr ponownie otwarto – dodaje.
Dzięki temu mogliśmy zaprezentować widowni kolejny, ciekawy przepis w programie Smaki Kujaw i Pomorza. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do odwiedzenia teatru letniego, gdy już złagodnieją restrykcje związane z koronawirusem.
Odcinek powstał przy współpracy z: