Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 ODC. 43 – odcinek sylwestrowy. Skromnie, ale pysznie-wypędzamy stary rok!

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Z okazji zbliżającego się końca roku opowiadamy Wam o regionalnych zwyczajach sylwestrowych i gotujemy. Tym razem mamy też dla Was coś specjalnego – serwujemy pyszne drinki!

Nie tylko wyższe sfery

Wiedzieliście, że tradycja pożegnania starego i przywitania nowego roku narodziła się dopiero na przełomie XIX i XX wieku? Na początku w sylwestra bawiły się tylko najzamożniejsze warstwy społeczeństwa, ale szybko zaczęli świętować wszyscy.

W tym roku będzie mniej hucznie, ale przynajmniej niech będzie pysznie! Dlatego proponujemy niezawodny przepis na smażonego łososia ze szparagami.

Smażony łosoś ze szparagami

  • Duży kawałek łososia
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Cytryna
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Koperek
  • Jajko w koszulce

Sos:

  • Pół cebuli
  • Suszone pomidory (nie w oliwie)
  • Pieprz cytrynowy CYKORIA
  • Koperek
  • Łyżka sosu kanapkowego OCETIX
  • 2 łyżki sosu holenderskiego

Odpędzić złe moce

Dawniej na Kujawach znany był zwyczaj wypędzania starego roku. Już od świtu zbierali się chłopcy i chodząc od chałupy do chałupy głośno strzelali z długich batów rzemiennych zakończonych skórą z węgorza. Wierzono, iż hałasem można odpędzić złe moce, które mogły przeszkodzić w uzyskaniu plonów w nadchodzącym roku.

Oj, przydałby się taki zwyczaj także w kończącym się roku 2020!

Sylwestra warto obchodzić z klasą, dlatego dobrą zakąską będzie…

Śledź w sosie cebulowo-musztardowym

  • Marynowany śledź, np. matias
  • Olej
  • Pieprz czarny Cykoria
  • Świeży tymianek
  • Pół cebuli
  • Łyżka mąki
  • Ząbek czosnku

Sos:

  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • Ząbek czosnku
  • Świeży tymianek
  • 2 łyżki masła
  • Łyżka mąki pszennej
  • Suszona cebula
  • Łyżka musztardy
  • Kieliszek białego wina
  • 50-100 ml śmietany 30%
  • Sól CYKORIA

A na dobry nastrój proponujemy Wam trzy sylwestrowe drinki – jeden z nich będzie bezalkoholowy.

Drink nr 1 (po lewej):

Drink z cydrem i dżemem morelowym

  • Lód
  • Dżem morelowy STOVIT
  • Wódka
  • Sok z cytryny
  • Syrop cukrowy
  • Cydr gruszkowy

Drink nr 2 (środkowy):

Drink z marmoladą cytrusową

  • Lód
  • Marmolada Cytrusowa STOVIT
  • Sok z cytryny
  • Syrop cukrowy
  • Wódka
  • Świeże maliny

Drink nr 3 (po prawej):

Truskawkowa Maya z rozmarynem i puree z granatu

  • Lód
  • Puree z granatu
  • Gałązka rozmarynu
  • Maya truskawkowa STOVIT
  • Pestki granatu

Odcinek powstał we współpracy z:

Cykoria
Ocetix
Stovit

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 ODC. 43 – odcinek sylwestrowy. Skromnie, ale pysznie-wypędzamy stary rok! - Gazeta Pomorska