Historyczna kraina
Nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”, zabiera nas m.in. do tradycyjnej pałuckiej chaty, która na teren Muzeum Archeologicznego w Biskupinie została przeniesiona z innego miejsca w dawnej wsi Biskupin.
- Tak wyglądała typowa zabudowa na tym terenie w drugiej połowie XVIII wieku. Pałuki to region leżący na granicy historycznej Wielkopolski i Kujaw. Spora cześć Pałuk znajduje się w granicach dzisiejszego powiatu żnińskiego – opowiada prowadzący.
Kluchy w neolicie
W tym odcinku Rafał Godziemski przygotowuje kluchy ziemniaczanej nadziewane kiełbasą dziadkową i kapustą na zlewajce z kiszonej kapusty ze słoniną wędzoną. Sceneria, w której gotuje, też jest niezwykła. To pałucki dom z epoki neolitu!
Kluchy ziemniaczanej nadziewane kiełbasą dziadkową i kapustą na zlewajce z kiszonej kapusty ze słoniną wędzoną
Kluchy ziemniaczane
- Ziemniaki puree 350g
- Mąka pszenna 100g
- 1 jajko
- Sól
Kiełbasa
- Kiełbasa dziadkowa 1szt firmy Prosiaczek
- Cebula30g
- Kapusta kiszona 60g firmy Paweko
- Majeranek
- Chleb zytni 30g
- Czosnek 2 ząbki
- Sól
- Pieprz czarny
- Natka pietruszki 1 łyżka
Kapusta
- Kiszona kapusta 150g firmy Paweko
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Słonina wędzona 60g
- Sól
- Pieprz
- Masło 30g
- Mąka 30g
- Śmietana słodka 100ml
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Liść laurowy 2 szt.
- Ziele angielskie 3 szt.
Rafał Godziemski opowiada także o historii tutejszej kolejki wąskotorowej, najpiękniejszych dworach i pałacach, jakie można spotkać na Pałukach, a także o najciekawszych wydarzeniach związanych z kulturą ludową”. Tego nie można przegapić!
Odcinek powstał przy współpracy z: