Smaki Kujaw i Pomorza - SEZON 1 ODC. 13 legenda o cesarskich skarbach, czyli Ostromecko po raz drugi

Akcja specjalna Smaki Pomorza i Kujaw
Wideo
od 16 lat
Tym razem Ostromecko poznajemy od podszewki, a właściwie… od podziemi. Nasz prowadzący schodzi do piwnic pałacu, by poznać tajemnice tej pięknej budowli. Później zabiera nas na taras, gdzie gotuje torcik z polędwicy z kurcząt.

Tajemniczy tunel

Niewiele osób wie, że tunel, znajdujący się w podziemiach pałacu pochodzącego z XVII w. nigdy nie został ukończony. Wiemy, że zaczęto go budować, gdy cały kompleks miał już obecną formę. Ktoś postanowił przekopać się z piwnic na zewnątrz.

Do dziś nie wiemy jak było naprawdę, choć legenda mówi, że chodziło o to, by w nocy wychodzić do wsi w niecnych celach…

Tajemniczy gość

Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” opowiada też historię pobytu w Ostromecku pewnego nobliwego gościa.

- W jednym z poprzednich odcinków Smaków Kujaw i Pomorza Damian Rączka wspominał, że na otwarcie mostu w Fordonie w 1894 roku przyjechał sam cesarz Wilhelm II. Zgadnijcie gdzie zatrzymał się na noc. Oczywiście w pałacu w Ostromecku. To jednak nie była jedyna wizyta tak znakomitego gościa w Ostromecku. Prawie sto lat wcześniej, w 1806 roku schronienie znalazła tutaj pruska para królewska, uciekająca przed wojskami francuskimi. Do dziś krążą opowieści o tym, że król Fryderyk Wilhelm III z obawy przed możliwością dostania się do niewoli napoleońskiej ukrył w pałacu ostromeckim część swoich skarbów – mówi Rafał.

Torcik z naleśników i polędwicy delikatej z kurcząt nasz kucharz przygotuje na tarasie z widokiem na Dolinę Wisły.

kuch

Naleśniki

  • 400ml mleka
  • 300ml wody
  • 1 jajko
  • 4g soli
  • 1g proszku do pieczenia
  • 20ml oleju
  • Ok 300g mąki pszennej

Sos beszamelowy

  • 40g masła
  • 40g mąki
  • 500ml mleka
  • Sól
  • Pieprz Cykoria
  • Gałka muszkatołowa Cykoria

Nadzienie

  • 300g Polędwica delikatna z kurcząt firmy Prosiaczek
  • 40g cebuli
  • Natka pietruszki posiekana
  • Papryka czerwona
  • 30g szpinaku
  • 20g imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • Nasiona kolendry
  • Pieprz czarny Cykoria
  • Sól
  • Przyprawa do kebaba lub gyrosa
  • 200g miękkiego sera śmietankowego

Odcinek powstał przy współpracy z:

Prosiaczek
Cykoria

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza - SEZON 1 ODC. 13 legenda o cesarskich skarbach, czyli Ostromecko po raz drugi - Gazeta Pomorska