Tajemniczy tunel
Niewiele osób wie, że tunel, znajdujący się w podziemiach pałacu pochodzącego z XVII w. nigdy nie został ukończony. Wiemy, że zaczęto go budować, gdy cały kompleks miał już obecną formę. Ktoś postanowił przekopać się z piwnic na zewnątrz.
Do dziś nie wiemy jak było naprawdę, choć legenda mówi, że chodziło o to, by w nocy wychodzić do wsi w niecnych celach…
Tajemniczy gość
Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” opowiada też historię pobytu w Ostromecku pewnego nobliwego gościa.
- W jednym z poprzednich odcinków Smaków Kujaw i Pomorza Damian Rączka wspominał, że na otwarcie mostu w Fordonie w 1894 roku przyjechał sam cesarz Wilhelm II. Zgadnijcie gdzie zatrzymał się na noc. Oczywiście w pałacu w Ostromecku. To jednak nie była jedyna wizyta tak znakomitego gościa w Ostromecku. Prawie sto lat wcześniej, w 1806 roku schronienie znalazła tutaj pruska para królewska, uciekająca przed wojskami francuskimi. Do dziś krążą opowieści o tym, że król Fryderyk Wilhelm III z obawy przed możliwością dostania się do niewoli napoleońskiej ukrył w pałacu ostromeckim część swoich skarbów – mówi Rafał.
Torcik z naleśników i polędwicy delikatej z kurcząt nasz kucharz przygotuje na tarasie z widokiem na Dolinę Wisły.
Naleśniki
- 400ml mleka
- 300ml wody
- 1 jajko
- 4g soli
- 1g proszku do pieczenia
- 20ml oleju
- Ok 300g mąki pszennej
Sos beszamelowy
- 40g masła
- 40g mąki
- 500ml mleka
- Sól
- Pieprz Cykoria
- Gałka muszkatołowa Cykoria
Nadzienie
- 300g Polędwica delikatna z kurcząt firmy Prosiaczek
- 40g cebuli
- Natka pietruszki posiekana
- Papryka czerwona
- 30g szpinaku
- 20g imbiru
- 3 ząbki czosnku
- Nasiona kolendry
- Pieprz czarny Cykoria
- Sól
- Przyprawa do kebaba lub gyrosa
- 200g miękkiego sera śmietankowego
Odcinek powstał przy współpracy z: