Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza Restauracja - zwyciężyła Restauracja Strefa Warszawa

Olga Taraszka
Kulinarne sławy zawitały do Dworu Artusa na Galę Poland 100 Best Restaurant Awards. Wśród najlepszych znalazł się też lokal z Torunia.
Kulinarne sławy zawitały do Dworu Artusa na Galę Poland 100 Best Restaurant Awards. Wśród najlepszych znalazł się też lokal z Torunia. Sławomir Kowalski
W V edycji konkursu w kategorii Najlepsza Restauracja 2015 zwyciężyła Restauracja Strefa Warszawa, z kolei tytuł Najlepszej Karczmy 2015 otrzymała Restauracja Nordowi Mol z Celbowa.

- Polskie restauracje są niedoceniane na tle europejskich, m. in. dlatego, że polska gastronomia ruszyła do przodu od trzech lat - opowiada Cezary Wołodko, organizator Gali.

Rywalizujące restauracje są oceniane przede wszystkim przez konsumentów. Na ostateczny werdykt składają się: ocena przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów, wynik głosowania na stronie internetowej akcji oraz na portalach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

- Przepisem na sukces jest według mnie połączenie pasji, wykształcenia oraz przede wszystkim wykonywanie pracy, którą się kocha - zaznacza Robert Sowa, zdobywca nagrody w kategorii Live Cooking Tour.

Nagrody dla najlepszej restauracji oraz karczmy w Polsce zostały przyznane w trzech grupach: Award of Excellence - jeden widelec, Best of Award of Excellence - 2 widelce oraz Grand Award - 3 widelce. Województwo kujawsko-pomorskie reprezentowały 2 lokale, z czego toruńska restauracja Szeroka No.9 zgarnęła nagrodę Grand Award - 3 widelce, a gotujący dla niej Krzysztof Bielawski otrzymał tytuł Młodego Talentu.

- Największą nagrodą dla nas jest zadowolenie klientów, myślę, że można nazwać współczesnych kucharzy artystami, bo trzeba mieć smykałkę, by wydobyć piękno z pozoru błahych produktów - przekonuje Bielawski.

Organizatorzy przygotowali także nagrody specjalne w kategoriach takich jak: Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku czy Blog Kulinarny Roku. - Mam wrażenie, że jesteśmy cały czas na początku drogi naszego rozwoju, to nie jest jeszcze koniec tego na co nas stać i co możemy pokazać w Polsce - przekonuje Karol Okrasa, zdobywca tytułu Osobowość Kulinarna Roku.

Podczas tegorocznej edycji konkursu tytuł Szefa Kuchni otrzymał Jarosław Walczyk, dzięki czemu weźmie udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata, które zorganizowane zostaną w listopadzie br. na Florydzie.

Gala wyłaniająca najlepsze polskie restauracje to pierwszy i zarazem jedyny w skali kraju projekt o tak dużym zasięgu i formule. Za organizację tegorocznego konkursu odpowiadał Cezary Wołodko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska