Agrest dawniej był chętnie uprawiany na działkach – pewnie wiele osób widziało go w ogródkach babć. Potem jego popularność znacząco zmalała, a ogrodnicy wybierali modną borówkę czy maliny. Teraz jednak agrest znów wraca do łask i jest coraz częściej wybierany do przydomowej uprawy. Co warto wiedzieć o tym krzewie?
Agrest – smaczny i zdrowy
Owoce agrestu są niewielkie, z delikatnym meszkiem, zazwyczaj w kolorze jasnozielonym lub ciemnofioletowym. Mają wyrazisty, lekko kwaskowy smak oraz malutkie jadalne pestki. Można je spożywać na surowo, jednak świetnie nadadzą się do przetworów – dżemów, soków, czy powideł. Jednak smak to nie wszystko – owoce są również zdrowe. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, takich jak witamina C, aminokwasy, błonnik, a także szereg mikroelementów – m.in. fosfor, magnez, żelazo, czy potas. Dzięki temu agrest poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wzmacnia serce i odporność.
Agrest - uprawa
Agrest to krzew wieloletni osiągający zwykle 1-1,5 wysokości. Ma solidny pień i gałęzie porośnięte drobnymi kolcami. Kwitnie w okresie kwietnia i maja, a owoce zbiera się na początku lipca. Jakie ma wymagania dotyczące uprawy?
Agrest lubi stanowiska słoneczne, może też rosnąć w półcieniu. Krzew dobrze znosi przymrozki, jednak miejsce powinno być osłonięte od wiatru.
Gleba powinna być żyzna, próchnicza, bogata w składniki mineralne o lekko kwaśnym pH. Agrest dobrze rośnie na podłożu gliniasto-piaszczystym.
Agrest lubi wilgotną glebę, dlatego należy go regularnie podlewać, a także ściółkować np. korą, co zapobiega parowaniu wody z ziemi oraz rozrostowi chwastów.
Przycinanie agrestu wykonuje się w lutym i marcu, co pozwala na zagęszczenie pokroju i ładne rozrastanie się krzewu.
Trick na owocowanie agrestu
By cieszyć się, obfitymi zbiorami owoców w sezonie warto dobrze nawozić agrest już od wczesnej wiosny. Jakie odżywki będą najlepsze? Sprawdzone propozycje wraz z omówieniem znajdziecie w naszej galerii.
