Oto przepisy na bożonarodzeniowe wypieki. Tak sprawisz radość największym łasuchom
Aniołki
Przygotowanie:
Główka:
1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i pokroić w kwadraty.
4. Na środku każdego kwadratu położyć osuszoną wiśnię, przykryć ciastem i uformować kulkę.
5. Kule z wiśniami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut.
Tułów:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce soku z cytryny i cukru pudru. Wymieszać na puszystą masę.
2. Dodać cynamon, czekoladę i wymieszać.
3. Dodać zmielone migdały i wymieszać.
4. Podzielić ciasto na 25 porcji, przyklepać i położyć na każdym placuszku migdał, a następnie uformować kulkę.
5. Piec w temperaturze 160 st. C ok. 20 minut.
Uformowanie aniołka:
1. Główkę i tułów skleić lukrem, a następnie narysować buzię barwnikiem spożywczym w tubce.
3. Skrzydełka wyciąć ze srebrnej bibułki i przymocować połową wykałaczki.
4. Na końcu uformować aureolkę z drucika i wetknąć w główkę.