9 z 10
8. Spalenizna z przypalonych garnków i patelni...
fot. Archiwum Polska Press

8. Spalenizna z przypalonych garnków i patelni

Większość przypalonych naczyń wyczyścimy za pomocą soli kuchennej. Do naczynia wlewamy mocno osoloną wodę. Zostawiamy na 12 godzin. Następnie należy zagotować wodę w garnku tak, by wrzała przez 10 minut. Do wody dodajemy odrobinę płynu do mycia naczyń. Przypalone miejsce szorujemy gąbką kuchenną.

W przypadku, kiedy sprzęt kuchenny jest przypalony mocniej, możemy zastosować mieszankę sody oczyszczonej i octu. Przypalone miejsce posypujemy sodą, zalewamy octem i dodajemy gotującą się wodę. Po kilku minutach wylewamy mieszaninę. Pozostałości usuwamy ostrą gąbką.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Polecamy

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Wiedzą wszystko o samorządzie terytorialnym. Uczniowie odebrali nagrody i wyróżnienia

Wiedzą wszystko o samorządzie terytorialnym. Uczniowie odebrali nagrody i wyróżnienia