
Camembert [kamąmber]
Camembert to francuski miękki ser podpuszczkowy. W oryginale jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego i formowany w krążki o masie ok. 250 g.
Jego nazwa pochodzi od wsi Camembert, gdzie w 1791 r. opracowano recepturę produkcji tego tradycyjnego sera.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Foie gras [fła gra]
Foie gras to inaczej pasztet strasburski, produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne tłusty pasztet jest świątecznym daniem kuchni francuskiej i zarazem jedną z najdroższych jej potraw.
Ze względu na niehumanitarny, przymusowy tucz drobiu wiele krajów wprowadziło zakaz produkcji Foie gras.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Tagliatelle [taljatelle]
Tagliatelle nie jest nazwą dania, lecz typu makaronu w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Tagliatelle podaje się zazwyczaj z różnego rodzaju sosami.
Ten klasyczny włoski makaron pochodzi z rejonu Emilia-Romagna.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.