
JABŁKO + KAKAO
idealny kuchenny duet
Jabłko, koniecznie ze skórką, w połączeniu z kakao ma niezwykle dobroczynne właściwości. Zawarta pod skórką jabłka kwercetyna ma silne działanie przeciwzapalnym. Gdy połączymy ją z zawartymi w kakao katechinami, otrzymamy mieszankę o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Spożywanie nieobranego jabłka z kakao chroni organizm przed miażdżycą i innymi chorobami układu krwionośnego.

CZERWONE, ŻÓŁTE I POMARAŃCZOWE WARZYWA + OLEJ
idealny kuchenny duet
Czerwone, żółte i pomarańczowe warzywa to świetne źródło karotenoidów, w tym beta-karotenu. To właśnie on jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Jak wiadomo witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Aby więc skutecznie je przyswoić, powinniśmy spożywać je wraz z olejem, najlepiej roślinnym.

BURAK + CYTRYNA
idealny kuchenny duet
Wszystkie warzywa cechujące się wysoką zawartością żelaza, czyli przede wszystkim rośliny strączkowe, ziemniaki, natka pietruszki, szpinak czy brokuły, powinny być spożywane wraz z cytryną. Dlaczego? Zawarta w soku z cytryny witamina C wpływa na zwiększenie przyswajalności żelaza z żywności.
Spożywanie warzyw bogatych w żelazo w towarzystwie cytryny jest więc szczególnie ważne dla wegan i wegetarian..
Co z burakami? Wbrew powszechnemu przekonaniu w 100 g buraka znajduje się zaledwie 0,8 mg żelaza. Dla porównania w 100 g soi znajdziemy 15,8 mg żelaza. Niemniej jedząc buraki także warto skropić je cytryną.

POMIDOR + AWOKADO
idealny kuchenny duet
Pomidory to bogate źródło likopenu obniżającego ryzyko zawału mięśnia sercowego, miażdżycy, choroby wieńcowej czy rozwoju chorób nowotworowych. Co więcej likopen jest przeciwutleniaczem, a więc neutralizuje wolne rodniki.
Do prawidłowego działania likopen potrzebuje tłuszczu, który znajdziemy np. w awokado. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado sprawiają, że likopen znacznie łatwiej się przyswaja. Równie dobrze zadziała połączenie z brokułem, który z kolei wzmocni antynowotworowe działanie likopenu.