W sobotę rozpoczyna się kolejna edycja Festiwalu Smaku w Grucznie. W poniedziałek wyłonieni zostali już laureaci tegorocznego konkursu na „Smak Roku 2009.”
<!** Image 2 align=right alt="Image 129273" sub="Członkowie jury mieli bardzo trudne zadanie. Od samych nazw zgłoszonych do konkursu mogło się zakręcić w głowie
/ Fot. Marek Wojciekiewicz">Konkurs na „Smak Roku 2009” rozegrany został w sześciu kategoriach. Produkty i potrawy oceniały dwa niezależne zespoły jury. Pierwszej komisji przewodniczył Jean Bos, wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych. Działało też Jury Artystów i Dziennikarzy pod wodzą Katarzyny Marcysiak z TVP Bydgoszcz. Członkiem tej komisji była nasza redakcyjna koleżanka Hanna Walenczykowska.
Pierwsza komisja zawodowych smakoszy Grand Prix Województwa Kujawsko-Pomorskiego Smaku Roku przyznała olejowi rzepakowemu, przygotowanemu przez Piotra Lenarta. W kategorii przetworów warzywnych pierwsze miejsce przyznano Aleksandrze Szulc za Ogórki Babci Peli. Piekarnia Czarże została nagrodzona w kategorii produktów piekarskich za chleb. Ciasteczka kruche „Sówki” wyprodukowane w Cukierni Sowa zwyciężyły w kategorii produktów cukierniczych. Beata Futyma została nagrodzona za ser dojrzewający „Kraeuzer” a Mirosława Świąder za „Czarna polewkę”.
<!** reklama>Jury Artystów i Dziennikarzy Grand Prix Smaku Roku postanowiło przyznać Caritas za zupę „ Żurek z borowikami”. Pierwsze miejsce zdobył Stanisław Broniarczyk za szynkę z udźca, drugie także Stanisław Broniarczyk za szynkę z udźca i Rusłan Kozynki za ser owczy blue. Artyści i dziennikarze nagrodzili także Beatę Tomaszewską za chleb Reginy na zakwasie, maślance, mące żytniej i liściu chrzanu.
Tradycyjnie, oprócz „Smaków Roku”, przyznano tytuł „Miód Roku”. Na konkurs nadesłano 24 miody w pięciu rodzajach. Miód oceniali pszczelarze pod przewodnictwem Jerzego Różańskiego, właściciela pasieki w Topolnie. Tytuł „Miód Roku 2009” przyznano państwu Hannie i Rafałowi Idziorkom za miód lipowy. Wyróżnienia otrzymali Zenon Otowski za miód chaberkowy, Andrzej Kuś za miód gryczany, Małgorzta Cichocka za miód wielokwiatowy i Jadwiga Stożek za miód rzepakowy.
W sobotę, w pierwszym dniu Festiwalu Smaku w szranki staną czynni zawodowo szefowie kuchni i kucharze zatrudnieni w hotelach, restauracjach i domach wczasowych.
- Wystartuje osiem dwuosobowych ekip - mówi Jarosław Pająkowski, organizator imprezy w Grucznie. - Każda załoga wykona cztery przekąski i tyle samo dań głównych - wyjaśnia.
W tym roku produktem wyjściowym do ocenianych dań będzie mrożona gęś, dostarczona przez organizatora festiwalu. Mistrzowie kuchni będą mieli 90 minut, by przygotować z niej danie, które zachwyci wytrawnych jurorów.