5 z 11
Kluski śląskie mają podobne składniki co pyzy, jednak różnią...
fot. pixabay.com

Kluski śląskie - na obiad i wesele

Kluski śląskie mają podobne składniki co pyzy, jednak różnią się kształtem i brakiem nadzienia. 1 kilogram ugotowanych ziemniaków ugniatamy, odejmujemy z tego niecałą połowę i w wolne miejscu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, 2 jajka, szczyptę soli i formujemy ciasto. Z masy wyrabiamy kuleczki z dziurką wielkości orzecha. Czas gotowania to 10-20 minut na małym ogniu.

6 z 11
Ziemniaki królują również w kopytkach. Najlepiej smakują...
fot. pixabay.com

Kopytka - ziemniaczane kosteczki

Ziemniaki królują również w kopytkach. Najlepiej smakują tzw. wczorajsze. Na 1 kilogram ugniecionego puree potrzeba niecałej szklanki mąki pszennej, jajka i szczypty soli. Powstałą masę formujemy w wałek i wycinamy kawałki grubości ok. 2 cm. Kostki należy gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

7 z 11
Jak knedle, to te ze śliwkami. Taka myśl nasuwa się od razu,...
fot. pixabay.com

Knedle - tylko ze śliwkami

Jak knedle, to te ze śliwkami. Taka myśl nasuwa się od razu, zwłaszcza jeśli ciasto oprószone jest bułką tartą. Jak przyrządzić kluski? Podobnie, jak we wcześniejszych przepisach, bazą wyjściową są ziemniaki. 1 kilogram ugotowanych warzyw przeciskamy przez praskę. Dodajemy niecałą szklankę mąki pszennej, 2 małe jajka, 2 łyżki masła i zagniatamy. Dzielimy na kawałki, nadziewamy i gotujemy od 6 do 8 minut od momentu zagotowania.

8 z 11
Naleśniki to przysmak, który uwielbiają zwłaszcza dzieci....
fot. pixabay.com

Naleśniki - z serem czy pieczarkami?

Naleśniki to przysmak, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Zapach smażonego ciasta o poranku budzi do życia nasze kubki smakowe. Podstawą zasadą jest wylewanie na cienko – najlepiej za pomocą chochli. Szklankę mąki łączymy z jajkiem, połową szklanki gazowanej wody, szklanką mleka, 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Opcjonalnie można dodać łyżkę cukru wanilinowego. Gładką masę smażymy z dwóch stron i nadziewamy ulubionymi składnikami. Mogą to być warzywa, owoce, kremy albo ser ze śmietaną.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Maksymilian Pawełczak na podium Srebrnego Kasku. Wielki sukces 15-latka z Bydgoszczy

Maksymilian Pawełczak na podium Srebrnego Kasku. Wielki sukces 15-latka z Bydgoszczy

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Juwenalia 2025. Studenci bydgoskich uczelni odebrali symboliczne klucze do miasta

Juwenalia 2025. Studenci bydgoskich uczelni odebrali symboliczne klucze do miasta

Zobacz również

Egzamin ósmoklasisty 2025 w Bydgoszczy. Mamy zdjęcia ze Szkoły Podstawowej nr 60

Egzamin ósmoklasisty 2025 w Bydgoszczy. Mamy zdjęcia ze Szkoły Podstawowej nr 60

Maria Jeleniewska pokonała Kaczorowską w "Tańcu z gwiazdami". Kim jest influencerka?

Maria Jeleniewska pokonała Kaczorowską w "Tańcu z gwiazdami". Kim jest influencerka?