Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

Polecamy

Polacy dzielnie walczyli ze słowackimi gwiazdami NHL. Porażka w przedostatnim teście

Polacy dzielnie walczyli ze słowackimi gwiazdami NHL. Porażka w przedostatnim teście

Probierz będzie mógł zabrać na Euro 2024 dwudziestu sześciu Biało-Czerwonych

Probierz będzie mógł zabrać na Euro 2024 dwudziestu sześciu Biało-Czerwonych

Protest kieleckiego klubu nic nie dał! ''Czujemy się pokrzywdzeni''

Protest kieleckiego klubu nic nie dał! ''Czujemy się pokrzywdzeni''