Kuchnia Zero Waste – odc. 3 - Kuchenne eksperymenty

Akcja specjalna .
Statystyki dotyczące marnowania żywności przyprawiają o gęsią skórkę. W najnowszym odcinku „Kuchni Zero Waste” podpowiadamy, jaką żywnością można zachować na dłużej, by nic, co cenne, nie musiało się zmarnować. Stare jabłka, zalegają w koszyku? Obejrzyj ten film i bierz się za gotowanie!

Miliard ton do kosza

Według szacunków ONZ, każdego roku na świecie marnuje się – uwaga! – grubo ponad miliard ton jedzenia! To oznacza, że jedna trzecia wyprodukowanej żywności trafia do kosza. Polacy najczęściej wyrzucają chleb, aż 49% tego co jest wypiekane. Na drugim miejscu są jabłka. Wyrzucamy aż 46% jabłek, które kupujemy w sklepach. Nasza seria „Kuchnia Zero Waste” powstała właśnie po to, żeby zmienić nasze złe nawyki. Bo nawet chleb świetnie nadaje się do mrożenia. W jaki sposób? O tym w najnowszym odcinku opowie Rafał Godziemski, szef „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy.

• Najlepiej jest mrozić świeży, jeszcze ciepły chleb.
• Trzeba go zamrażać w szczelnym opakowaniu.
• Żeby po odmrożeniu był chrupiący, po wyjęciu z zamrażalki trzeba go lekko spryskać wodą i na chwilę wstawić do piekarnika. Gotowe!

Zero waste, czyli my wszyscy

W odcinku przypominamy też, że życie według zero waste to kwestia wyboru. Każdego z nas.

- Odpowiedzialność za te przerażające dane, które przytoczyłem na początku odcinka nie leży tylko po stronie gospodarstw domowych czy restauracji. Część z tego ponad miliarda jest wyrzucana przez sklepy lub nigdy nie trafia do sprzedaży. W przypadku jabłek np. z powodu brzydko wyglądających plamek na skórce, które nie mają wpływu na ich smak. Jednak według szacunków, aż 53 procent wyrzucanej żywności na wysypiska dostarczają właśnie gospodarstwa domowy, czyli my wszyscy – tłumaczy nasz prowadzący.

I podpowiada, jak wykorzystać stare, lekko przywiędłe jabłka, które często lubimy po prostu wyrzucić do kosza. - Kupując jabłka zwróćcie uwagę czy skrzynki, na których znajdują się owoce, są wielokrotnego użytku, jak na przykład w toruńskiej sieci Torimpex. Moich przepisów nie musicie odtwarzać dosłownie. Eksperymentujcie!

Partnerami odcinka są

Memo Restaurant & Wine
Torimpex
Prosiaczek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kuchnia Zero Waste – odc. 3 - Kuchenne eksperymenty - Gazeta Pomorska