MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

Zobacz również

Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste

NOWE
Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste

Sztuka układania kwiatów na placu Teatralnym, czyli IV Weekend z Florystyką w CSK

NOWE
Sztuka układania kwiatów na placu Teatralnym, czyli IV Weekend z Florystyką w CSK

Polecamy

Kujawsko-Pomorskie. Ostrzeżenie przed burzami i intensywnymi opadami deszczu

Kujawsko-Pomorskie. Ostrzeżenie przed burzami i intensywnymi opadami deszczu

W Łochowie zatrzymano pijanego rowerzystę z zakazem jazdy... rowerem

W Łochowie zatrzymano pijanego rowerzystę z zakazem jazdy... rowerem

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci