45 z 57
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o...
fot. GIS wycofane produkty

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Orkla Care S.A. prewencyjnym wycofaniu z obrotu produktów marki Colon.

Wycofanie jest związane z ogniskiem zatruć u ludzi wywołanych bakterią Salmonella w Danii, którego prawdopodobnym źródłem jest spożycie kapsułek marki Husk zawierających składnik roślinny Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej).

Firma Orkla Care S.A. poinformowała, że produkty marki Husk obecne na rynkach skandynawskich, oraz suplement diety marki Colon, sprzedawany w Polsce, zawierają składnik Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej) pochodzący z tego samego źródła. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów, zgodnie z zasadą ostrożności, pomimo braku dowodów potwierdzających, że produkty marki Colon mogą być niebezpieczne, firma podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu wszystkich produktów tej marki.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:

Wycofaniu podlegają następujące partie produktów marki Colon:

46 z 57
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o...
fot. GIS wycofane produkty

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Orkla Care S.A. prewencyjnym wycofaniu z obrotu produktów marki Colon.

Wycofanie jest związane z ogniskiem zatruć u ludzi wywołanych bakterią Salmonella w Danii, którego prawdopodobnym źródłem jest spożycie kapsułek marki Husk zawierających składnik roślinny Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej).

Firma Orkla Care S.A. poinformowała, że produkty marki Husk obecne na rynkach skandynawskich, oraz suplement diety marki Colon, sprzedawany w Polsce, zawierają składnik Psyllium husk (łupina nasienna babki jajowatej) pochodzący z tego samego źródła. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów, zgodnie z zasadą ostrożności, pomimo braku dowodów potwierdzających, że produkty marki Colon mogą być niebezpieczne, firma podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu wszystkich produktów tej marki.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:

Wycofaniu podlegają następujące partie produktów marki Colon:

47 z 57
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową...
fot. GIS wycofane produkty

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901



Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901



Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

48 z 57
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową...
fot. GIS wycofane produkty

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901



Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901



Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301

Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Takim autem jeździ Tomasz Fornal. "Najpiękniejszy samochód na świecie" - zdjęcia

Takim autem jeździ Tomasz Fornal. "Najpiękniejszy samochód na świecie" - zdjęcia

Matury w ciągu ostatnich 25 lat w Bydgoszczy. Zobacz jak wyglądały - stare zdjęcia

Matury w ciągu ostatnich 25 lat w Bydgoszczy. Zobacz jak wyglądały - stare zdjęcia

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Deweloper rozwija dzielnicę. Powstało już ponad 3600 mieszkań

Zobacz również

Budowa nowej drogi rowerowej w Bydgoszczy. Zobacz, jak przebiegają prace

Budowa nowej drogi rowerowej w Bydgoszczy. Zobacz, jak przebiegają prace

Jest nowy dowódca 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej w Bydgoszczy. Zobaczcie zdjęcia

Jest nowy dowódca 1. Pomorskiej Brygady Logistycznej w Bydgoszczy. Zobaczcie zdjęcia