Metka z salmonellą i mięso garmażeryjne z salmonellą
W kiełbasie surowej metka łosiosowa MAP oraz w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki Salmonelli spp.
Zagrożenie: Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
- Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji - 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.
Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
- Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji - 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.
Producent podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu.
Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Kiełbasa surowa metka łososiowa
- Producent - P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji - 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.
O wycofaniu tych produktów producent poinformował zamieszczając na swojej stronie internetowej stosowny [komunikat]
Szanowni Państwo
informujemy o naszej decyzji wycofania z rynku partii Metki Łososiowej o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 27.03.2019 r, Metki Łososiowej MAP o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 03.04.2019 i Mięsa garmażeryjnego o numerze partii 72 z terminem przydatności do spożycia 24.03.2019 r, w związku z podejrzeniem niezgodności mikrobiologicznej.
Do Państwa dyspozycji została uruchomiona infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00.
Firma P.W. KIER przeprasza za zaistniałe niedogodności, jednocześnie informując, że zakupione produkty mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu - czytamy w komunikacie
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów - zaleca GIS.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Tak wygląda willa generała Ziętka w Ustroniu
TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego