MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Policja w Sławnie zatrzymała poszukiwanego 29-latka. Trafi do więzienia

Policja w Sławnie zatrzymała poszukiwanego 29-latka. Trafi do więzienia

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Groźny wypadek w Andrychowie we wczesnych godzinach rannych

Polecamy

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Najlepsze kolory na upał. Noś je, kiedy z nieba leje się żar

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju