Jajka skażone salmonellą
W jajach spożywczych stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis - informuje Główny Inspektor Sanitarny.
Zgodnie z komunikatem GIS nie należy spożywać przede wszystkim na surowo jaj sprzedawanych pod nazwą: "Jaja z chowu klatkowego kl. wag. M”.

Jajka skażone salmonellą - które partie?
Skażone salmonellą jajka mają na skorupce numer partii: 3PL26111314. Ostrzeżenie GIS dotyczy jajek o terminie przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Badanie wykonane przez sanepid wykazało w nich bakterie salmonelli.
Zobacz też: Niezwykłe zjawiska na niebie - kiedy i jak oglądać?
GIS ostrzega: jajka skażone salmonellą
Producentem wycofanych ze względu na salmonellę jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy. Za ich pakowanie odpowiedzialny był działający w ramach fermy Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas.
Nie jedz tego rano! Tych rzeczy nie powinno się jeść na śnia...
Jajka z salmonellą - co zrobić?
Jak informuje GIS, jajek o numerach partii wskazanych w komunikacie nie należy spożywać w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Osoby, które kupiły jajka z partii skażonych salmonellą mogą zwracać je do miejsca zakupu. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://fdniewczas.pl/
Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.