Gotowania można się nauczyć! Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Papryce

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 
Podobno gotować każdy może - jak w piosence - trochę lepiej lub trochę gorzej. Czy można gotować dla przyjemności? Czy gotowania można się nauczyć?

O kuchennym rzemiośle rozmawiamy z Hubertem Kowalikiem - podróżnikiem kulinarnym i managerem Szkoły Kreatywnego Gotowania Papryka w Bydgoszczy - oraz Szefem Kuchni Kubą Skarżyńskim - Kucharzem Roku w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018.

Jak to jest z tym gotowaniem? Da się lubić?
Hubert Kowalik:
No jasne! To naprawdę fajna sprawa. Mnóstwo tak różnych smaków, kombinacji, połączeń, do tego inwencja własna - tę samą potrawę można przyrządzić na wiele wymyślnych sposobów. Uwielbiam Tajlandię, Wietnam, Kambodżę, stamtąd zresztą pochodzi sporo naszych kulinarnych inspiracji i to chyba najlepszy przykład na to, że pospolity kurczak serwowany na innym kontynencie, w odmiennym klimacie i z niecodziennymi dodatkami smakować może zupełnie inaczej. Od razu jednak zaznaczę, że wcale nie potrzebujemy wrodzonego talentu do takich eksperymentów.

Wystarczą ochota i odrobina cierpliwości, resztę pokażemy na naszych zajęciach.

Gotowania można się nauczyć! Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Papryce

Jak wyglądają zajęcia w szkole gotowania? Wiesz, że gdzie kucharek sześć…
Kuba Skarżyński:
Wychodzimy z prostego założenia, że gotowanie to pyszna zabawa i tak też podchodzimy do tego w Papryce. Przepisy są łatwe do przyswojenia i przygotowania w 3-4 godziny - tyle trwają warsztaty - co nie znaczy, że nie są ciekawe! Przyrządzaliśmy ośmiornicę, sushi, meksykańską quesadillę czy tajskie regionalne zupy. Jak widać nie jest to tradycyjny i swojski schabowy, choć w różnych kreatywnych wariacjach też się zdarza. Same zajęcia wyglądają w ten sposób, że grupa adeptów, zwykle 10-12 osób, przygotowuje około 5-6 dań według receptur i pod czujnym okiem kucharza prowadzącego, czyli również moim. Cały proces odbywa się przy wspólnym, odpowiednio przygotowanym i zastawionym stole, co zbliża i motywuje do zespołowego działania. Na koniec próbujemy wszystkiego po trochu. Możecie mi wierzyć, gotowanie wzmaga apetyt!

Gotowania można się nauczyć! Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Papryce

No dobrze, ale ile w tym prawdziwej szkoły?
Hubert Kowalik:
Zależy, jak do tego podejdziemy. Możemy nauczyć się gotowania w zasadzie od podstaw. Jeśli coś już umiemy, możemy to zweryfikować i spróbować czegoś zupełnie nowego. Możemy się też odprężyć i potraktować taką sesję jako świetną okazję do spędzenia wspólnego wolnego czasu. Po prostu - przychodzimy, gotujemy i degustujemy ze smakiem. Tak, wino jest w cenie, a nawet do woli! Zresztą nie byle jakie, bo wyselekcjonowane przez naszego zaprzyjaźnionego sommeliera, Dominika Hejzę.

Co jeszcze proponujecie oprócz fajnych zajęć z gotowaniem?
Hubert Kowalik:
Coraz częściej wynajmujemy Paprykę na imprezy własne. Więcej - pomagamy w ich organizacji.

Najczęściej są to urodziny lub imieniny - ostatnio dość huczna czterdziestka, wieczory panieńskie, Baby Shower, a zdarzają się też kameralne wesela.

Mamy wszystko, czego potrzeba, z kucharzem prowadzącym (lub Sushi Masterem!), obsługą kuchenną, kelnerską oraz barową. Takie wydarzenia nierzadko łączymy też ze skróconymi kursami gotowania, choć już bardziej w formie atrakcji niż zajęć. Jednym słowem - spełniamy życzenia.

Gotowania można się nauczyć! Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Papryce

A mogą być trzy?
Hubert Kowalik:
I pięć też spełnimy! Obecnie wszystkie zajęcia wpisane są w kalendarz i można się na nie zapisać bezpośrednio na naszej stronie. Kulinarną frajdę można także podarować w wyśmienitym prezencie! Proponujemy Zaproszenia Otwarte, które uprawniają do udziału w dowolnie wybranych warsztatach i pokrywają ich koszt do kwoty 200 zł. Taką niespodzianką można zaskoczyć!

Kuba, jesteś kucharzem na co dzień, co lubisz w tym najbardziej?
Kuba Skarżyński:
Chyba to, że nawet jeśli przygotowujesz jakąś potrawę po raz setny, to tak naprawdę przyrządzasz ją wciąż od nowa. Bo z kuchnią jak z muzyką - z podstaw tworzyć można w nieskończoność.

Oczywiście inaczej uczy się kucharz, a inaczej ktoś, kto gotuje dla pysznej przyjemności. Na pewno warto spróbować.

Więcej informacji oraz aktualne zajęcia znajdziecie na stronie Papryki: www.papryka.bydgoszcz.pl.

Gotowania można się nauczyć! Zobacz, jak wyglądają warsztaty kulinarne w Papryce

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3