Jak możemy przeczytać w komunikacie umieszczonym na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w znanej przyprawie wykryto salmonellę. GIS ostrzega, że spożycie produktu, szczególnie bez obórki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.
Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
- Masa netto: 30 g
- Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
- Data minimalnej trwałości: 05.2022
- Numer partii: 1298133
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.
Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.
Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.
Co robić w razie zatrucia?
Bakterie salmonelli powodują zatrucie, a pierwsze objawy mogą pojawić się już po 8 godzinach od spożycia skażonego posiłku. Głównymi objawami są: ból brzucha, głowy, wymioty i biegunka, może pojawić się również podwyższona temperatura.
Organizm na ogół sam radzi sobie z zatruciem, jednak problemy żołądkowe mogą utrzymać się nawet 2-3 dni. Jeśli objawy są ciężkie i nie ustępują należy udać się do lekarza.
