GIS ostrzega: Nie jedz jajek z tych partii! Salmonella wykryta w próbkach z kurnika

Michał Sierek
Michał Sierek
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj. Główny Inspektorat Sanitarny
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z jednego z kurników. Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia - ostrzega GIS. Szczegóły i zdjęcia produktu w artykule.

Uwaga. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

Powód? Wykryto bakterie Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące jaj

Produkt:

  • Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce:1PL 30261302 W-WYBIEG

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

  • 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,
  • 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

  • nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
  • nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
  • nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
  • nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
  • nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2



FLESZ: Pszczoły wymierają, grozi nam głód

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie