Kilkaset lat temu...
Pierwszym Europejczykiem, któremu dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił - był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 roku za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią - aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.
Udowodniono, że czekolada charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.
Pyszna i wartościowa
Gorzka czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (niezawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótkołańcuchowych) chronią przed nowotworem piersi.
Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy cynk.
Dzień Czekolady. Rodzaje czekolady i skład
Dodatkowo ten popularny na całym świecie smakołyk wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka tego deseru powinna wynosić maksymalnie 50 gramów i lepiej skusić się na gorzką odmianę.
Popularna na całym świecie
Trudno zliczyć, ile odmian czekolady produkuje się w dzisiejszych czasach. Każda z nich ma jednak swoich zagorzałych zwolenników. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. I wciąż jest im mało.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ: Skąd się bierze czekolada