Wybieramy Osobowość Roku w kategorii Nauka
Nominacja za:
pracę nad nowatorskim produktem luminescencyjnym; za innowacyjne technologie dostosowujące farby luminescencyjne do użytku zewnętrznego, otwierając nowe możliwości ich praktycznego zastosowania.
____________
Dorobek naukowy dotyczy badań właściwości fizycznych materiałów biologicznych w aspekcie ich jakości. Szczególne osiągnięcia naukowe dotyczą wykorzystania systemów wizyjnych do klasyfikacji odmianowej ziarna różnych gatunków zbóż. Rozwijanie technologii bazaltowych, przetwarzania konopi włóknistej oraz opracowanie technologii produkcji farb luminescencyjnych oraz luminoforów organicznych. Recenzent w czasopismach: Crop Protection, Computers and Electronics in Agriculture, International Journal of Food Properties, Cereal Science, Sensors, World Mycotoxin Journal, Drying Technology, Journal of Imaging, Journal of Food Engineering, Journal of Integrative Agriculture, International Agrophysics, Biosystems Engineering. Kierownik prac B+R, Projektu UE w ramach działania M 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Innowacyjna technologia przetwarzania larw mącznika młynarka i wprowadzenie na rynek bezpiecznych produktów pochodzenia owadziego. Kierownik prac B+R projektu, NCBR EFRR 1.1.1., Opracowanie przepływowego systemu próżniowego podawania płynnych i sypkich komponentów, 2020-2023. Główny wykonawca, Projekt NCBR POIR.01.01.01, System automatycznego chowu mącznika młynarka wraz z opracowaniem technologii żywienia, 2020-23. Projekt badawczy własny MNISW - N 2 P06T 046 29 - Wykonawca; „Modelowanie matematyczne i optymalizacja procesu obróbki cieplnej mięsa indyczego w piecu konwekcyjno-parowym”. 2005 – 2007, Projekt badawczy własny MNISW- N 2 P06T 051 29 - Kierownik grantu; „Opracowanie inteligentnego systemu wizyjnego do identyfikacji odmian oraz właściwości fizycznych ziarna jęczmienia browarnego”. 2010 – 2013, Projekt badawczy własny MNISW - N 4498/B/P01/2010/39 – Główny wykonawca,; „Wykorzystanie ultradźwięków oraz komputerowej analizy obrazu do oceny jakości mięsa i wędlin”. 2011 – 2014, Badania własne, UWM Olsztynie, WNT - Wykonawca; „Fizyczne, geometryczne, reologiczne, termo-dyfuzyjne i elektryczne właściwości materiałów biologicznych. Oznaczanie właściwości i doskonalenie metod badawczych”. 2008-2012. Projekt badawczy NCBR PBS3/A8/38/2015 - Kierownik projektu: Opracowanie przemysłowej metody automatycznej oceny parametrów technologicznych i klasyfikacji ziarna z zastosowaniem analizy obrazów. 2015-2018
Współpraca z:
- a) Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego, Polskiej Akademii Nauk w Lublinie
- b) Instytut Technologii Maszyn i Automatyzacji, Politechnika Wrocławska, Laboratorium Mechatroniki i Systemów Wizyjnych
- c) Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Katedra Podstaw Inżynierii Rolniczej
- d) Instytut Elektroniki, Politechnika Łódzka, Zakład Elektroniki Medycznej
Nagrody i wyróżnienia:
- Nagroda Rektora UWM: 01/12/2018 II stopnia za osiągnięcia w dziedzinie naukowej
- Nagroda Rektora UWM: 19/12/2023 Nagroda Rektora za wyróżniającą się publikację naukową wydaną w 2022 roku.
- Nagroda II stopnia JM Rektora UWM, za osiągnięcia w dziedzinie naukowej, rok 2003;
- Nagroda II stopnia JM Rektora UWM za osiągnięcia w dziedzinie naukowej, rok 2006;
- Nagroda I stopnia JM Rektora UWM za osiągnięcia w dziedzinie naukowej, rok 2012.
Staże naukowe: Staże naukowe na Norweskim Uniwersytecie Nauki i Technologii (NTNU) w Trondheim.
Zainteresowania poza naukowe: Zarządzanie i administrowanie nieruchomościami, prawo spółdzielcze, budownictwo spółdzielcze, zarządzanie finansami. Prowadzenie działalności gospodarczej od 30 lat.
Zainteresowania: jeździectwo, siatkówka, żeglarstwo, behawioryzm zwierząt.