MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w...
fot. olgavolodina/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wspierają pracę układu krwiotwórczego

Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.

Zobacz również

Festyn charytatywny w Obornickim Ośrodku Kultury.

NOWE
Festyn charytatywny w Obornickim Ośrodku Kultury.

Wielkie sprzątanie (i zwiedzanie) Kamiennych Kręgów w Grzybnicy [ZDJĘCIA]

Wielkie sprzątanie (i zwiedzanie) Kamiennych Kręgów w Grzybnicy [ZDJĘCIA]

Polecamy

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

Abramczyk Polonia Bydgoszcz wypożyczyła jednego z juniorów

Abramczyk Polonia Bydgoszcz wypożyczyła jednego z juniorów

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało