Działająca w gmachu Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco restauracja "inSitu" przygotowała program, do udziału w którym zaprosiła najwybitniejszych szefów kuchni i restauratorów z całego świata. W prestiżowym gronie znalazł się reprezentant Polski, Wojciech Modest Amaro. Kulinarnych "dzieł sztuki" skosztować można na miejscu, w gmachu muzeum. Kulinarny projekt ma na celu zaprezentowanie różnorodności oferty szefów kuchni.
Amaro zaprezentował autorską wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu. - Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. W grudniu będę w muzeum w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w trzygwiazdkowej restauracji – zapowiada Amaro.
Wojciech Modest Amaro to jeden z najsłynniejszych polskich restauratorów. W 2008 r. został wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem "Chef de L'Avenir", jego warszawska restauracja - Atelier Amaro - w 2013 r. została odznaczona gwiazdką Michelin, jako pierwsza w Polsce. Książka "Kuchnia polska XXI wieku" w 2010 r. została nagrodzona Grand Prix podczas Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.
Źródło: Onet