MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z...
fot. 123rf

Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet

Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit

Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z najbardziej ubogoenergetycznych ciast.

Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.

W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.

Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dół na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.

Zobacz również

Strażacy OSP gminy Żnin świętowali w Bożejewicach. Zdjęcia

Strażacy OSP gminy Żnin świętowali w Bożejewicach. Zdjęcia

Nie macie planów na niedzielę? Przyjdźcie na festiwal baniek mydlanych i kolorów

Nie macie planów na niedzielę? Przyjdźcie na festiwal baniek mydlanych i kolorów

Polecamy

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego

Legia Warszawa ma nowego dyrektora sportowego