MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Monika Sobień-Górska i Robert Górski w bibliotece w Bydgoszczy. Zdjęcia

Monika Sobień-Górska i Robert Górski w bibliotece w Bydgoszczy. Zdjęcia

W Knurowie potrącono na pasach 59-letnią pieszą

W Knurowie potrącono na pasach 59-letnią pieszą

Polecamy

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Kierowca MZK w Bydgoszczy mistrzem Polski. Wiemy, na jakiej linii jeździ na co dzień

Kierowca MZK w Bydgoszczy mistrzem Polski. Wiemy, na jakiej linii jeździ na co dzień

Na zdrowie i coś dla „Jamesa Bonda”. Polscy naukowcy otrzymają ogromne środki

TYLKO U NAS
Na zdrowie i coś dla „Jamesa Bonda”. Polscy naukowcy otrzymają ogromne środki