Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żytnia wciąż pod lupą

ds
Bydgoska prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie skażonej mąki. Śledczy chcą ustalić okoliczności zatrucia żywności rakotwórczymi mikotoksynami.

Bydgoska prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie skażonej mąki. Śledczy chcą ustalić okoliczności zatrucia żywności rakotwórczymi mikotoksynami.

<!** reklama right>- Sprawdzamy skąd pochodzi skażenie i kto powinien ponieść konsekwencje - tłumaczy prokurator Janusz Kaczmarek. Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zlokalizował młyn, w którym mogły rozwinąć się mikotoksyny. - Mieści się w Nakle. Problem w tym, że nie pracuje od końca 2005 r. Mąka mogła być tam więc tylko pakowana, mogło dojść do podszycia się pod producenta lub sfałszowano datę przydatności do spożycia - mówi inspektor Marek Szczygielski. Do tej pory skontrolowano 190 ton mąki. W badanych próbkach nie stwierdzono niebezpiecznych substancji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!