Bydgoska prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie skażonej mąki. Śledczy chcą ustalić okoliczności zatrucia żywności rakotwórczymi mikotoksynami.
<!** reklama right>- Sprawdzamy skąd pochodzi skażenie i kto powinien ponieść konsekwencje - tłumaczy prokurator Janusz Kaczmarek. Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zlokalizował młyn, w którym mogły rozwinąć się mikotoksyny. - Mieści się w Nakle. Problem w tym, że nie pracuje od końca 2005 r. Mąka mogła być tam więc tylko pakowana, mogło dojść do podszycia się pod producenta lub sfałszowano datę przydatności do spożycia - mówi inspektor Marek Szczygielski. Do tej pory skontrolowano 190 ton mąki. W badanych próbkach nie stwierdzono niebezpiecznych substancji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!
- Miszczak zrobił z Romanowskiej gwiazdę. Osoba z planu mówi, jaka jest naprawdę
- Za komunię u Magdy Gessler zapłacisz krocie! Cena za talerzyk jest powalająca
- Wielkanoc u Derpienski. Tak powinny wyglądać święta każdej SZANUJĄCEJ SIĘ kobiety