Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa z dyni - przepis Ewy Wachowicz. Jak zrobić zupę krem z dyni?

Jakub Kisiel
Jakub Kisiel
Sprawdźcie, jak szybko przygotować pyszną zupę z dyni.
Sprawdźcie, jak szybko przygotować pyszną zupę z dyni. archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Zupa dyniowa to danie, którego nie może zabraknąć jesienią w naszych domach. Zupa z dyni ma niepowtarzalny smak i jest idealna na długie i chłodne jesienne wieczory. Przygotowanie zupy dyniowej jest proste i nie zabiera dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i rozgrzewającą zupę z dyni według przepisu Ewy Wachowicz.

Zupa dyniowa - przepis

Jesień to idealny czas na przygotowanie potraw z dynii. Jedną z nich jest rozgrzewająca zupa dyniowa, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym osobom. Jej niepowtarzalny smak oraz intensywny kolor wprowadzą do naszego domowego menu nieco ożywienia.

Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu, wymaga kilku podstawowych składników, a jej przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. To w połączeniu z efektem końcowym doskonała zachęta do tego, by pokusić się o stworzenie kulinarnego dzieła i zaskoczenie wszystkich domowników.

Zupa z dyni: prosty przepis Ewy Wachowicz (składniki na 4 porcje)

  • 1 mała dynia (ok. 1 kg)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml szklanka śmietany
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Do przyrządzenia zupy dyniowej posłużą nam podstawowe składniki, które większość z nas ma w swoich domach.
Do przyrządzenia zupy dyniowej posłużą nam podstawowe składniki, które większość z nas ma w swoich domach. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Jak przygotować zupę dyniową?

Tak jak już pisaliśmy wyżej, przygotowanie zupy dyniowej jest bardzo proste i w zależności od ilości porcji oraz wybranych składników, przyrządzenie pysznej zupy powinno nam zająć od 40 do 60 minut.

1. Na początek kroimy cebulę w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek.
2. Teraz trzeba umyć dynię, przekroić na pół i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę.
3. Do garnka wlewamy olej oraz podsmażoną na maśle cebulę z czosnkiem. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dorzucamy pokrojoną dynię (można również dodać startą marchewkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki).
4. Całość smażymy przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i dusimy do miękkości przez około 25-30 minut.
5. Ostudzoną zupę miksujemy blenderem, a następnie dodajemy śmietany i przyprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej (można dodać również curry lub imbiru).

Zupa krem z dyni według przepisu Ewy Wachowicz z pewnością wam zasmakuje.
Zupa krem z dyni według przepisu Ewy Wachowicz z pewnością wam zasmakuje. archiwum/zdjęcie ilustracyjne

Zupę dyniową najlepiej podawać z drobno posiekaną natką pietruszki, grzankami oraz odrobiną oliwy.

Najprostsza zupa dyniowa - jak zrobić? [wideo]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo