Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 odc. 32 - Bartodzieje, cz. 2

Akcja specjalna .
Wideo
od 16 lat
Wracamy do restauracji Montenegro w bydgoskich Bartodziejach i znów gotujemy po bałkańsku.

Tajemnica nazwy

Czy wiecie, skąd wzięła się nazwa dzielnicy? Hipotezy są dwie.
- Według pierwszej z nich nazwa Bartodzieje pochodzi od słów „bardo” lub „bata”, czyli rodzaju broni, którą niegdyś wyrabiano na tych terenach. Inna teoria mówi o pochodzeniu słowa Bartodzieje od bartnictwa, ponieważ mieszkało tutaj wielu pszczelarzy - opowiada Rafał Godziemski.

Powrót do Montenegro

Współcześnie, dużą zaletą dzielnicy jest oferta rekreacyjna. Na terenie Bartodziejów znajduje się – uwaga – aż 9 ha terenów zieleni, w tym akwen Balaton, otoczony bulwarem oraz terenami zieleni. W odległości około 1 km zaczyna się Las Gdański, a południową granicą osiedla jest rzeka Brda.

Ale dziś nie przyjechaliśmy tu tylko spacerować. Nasz prowadzący Rafał Godziemski znów przygotuje danie charakterystyczne dla kuchni bałkańskiej. To nie przypadek – w końcu gościmy w znanej z bałkańskich smaków restauracji Montenegro.

Nadziewany bakłażan w bałkańskim stylu

  • Bakłażan
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz CYKORIA
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Świeży rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
  • Boczek okopcony PROSIACZEK
  • Cebula
  • Kilka oliwek
  • Kilka pieczarek
  • Pomidor
  • Dziadkowa Krakowska Sucha PROSIACZEK
  • Orzechy
  • Czosnek suszony CYKORIA
  • Świeża figa
  • Białe wino
  • Świeża kolendra
  • filiżanka ugotowanego ryżu
  • Jajko
  • Ser
  • Gęsty jogurt naturalny
  • Świeże listki mięty

Odcinek powstał we współpracy z:
Prosiaczek
Cykoria
Restauracja Montenegro

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 odc. 32 - Bartodzieje, cz. 2 - Gazeta Pomorska