W hali targowej rozpoczął się już remont konserwatorski, który ma doprowadzić zabytkowy obiekt do stanu deweloperskiego. A miasto zdaje się, że wciąż szuka szukać kogoś, kto będzie wyremontowana halą zarządzał.
Wartość remontu konserwatorskiego to 2,3 miliona złotych.
- Prace potrwają niecałe 10 miesięcy, we wrześniu podpisaliśmy umowę - informował Michał Sztybel, zastępca prezydenta Bydgoszczy.
Dach głównie
Zakres prac konserwatorskich jest rozległy. To miedzy innymi remont dachu. Wymiany wymaga część dachówek, blach, rynien, szyb w świetlikach. Te prace, jak widzieliśmy we wtorek, cały czas trwają.
Zaplanowano wymianę części więźby w budynku biurowo-handlowym. Sporo prac planowanych jest przy ceglanych murach - konieczna jest naprawa pęknięć, wymiana uszkodzonych cegieł, wymiana spoin, remont gzymsów i profili. Mury mają być też lepiej zabezpieczone przed chłonięciem wilgoci. Cegły zostaną oczyszczone.
Tak zmieniło się miejsce po bydgoskiej Kaskadzie [zdjęcia]
Na dziesięć miesięcy
Prace będą prowadzone również przy izolacji ścian piwnic. Odnowione zostaną tynki, które uległy zawilgoceniu. Większość boksów o drewnianej konstrukcji drewnianej z elementami stalowymi w centralnej części hali zostanie rozebrana, tworząc miejsce pod nowe funkcje. Wszystkie prace są prowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków. Prace konserwatorskie mają doprowadzić halę targową do stanu deweloperskiego - czyli przygotować budynek dla klienta, który będzie nim zarządzał.
Nie czekając na zakończenie prac, miasto zaczęło poszukiwania operatora obiektu.
W październiku ogłoszono przetarg na przyszłego operatora hali. W warunkach jest zarządzanie halą przez okres 10 lat.
Przypomnijmy, że w wyniku konsultacji społecznych mieszkańcy wskazali, jakie funkcje widzieliby w przyszłości w zabytkowej hali. Głównie to gastronomia handel i regionalna kultura.
Za pięć milionów
Miasto kupiło zabytkowy budynek w ubiegłym roku od BSS. Zapłaciło za niego 5 milionów złotych, czyli kwotę, która znalazła się w przygotowanej przez ratusz wycenie.
W grudniu 2016 roku została wykonana inwentaryzacja architektoniczno-konserwatorska obiektu.
Budowę bydgoskiej hali targowej u zbiegu Magdzińskiego i ul. Podwale rozpoczęto jesienią 1904 roku i ukończono na wiosnę 1906 roku. Wszystkie prace budowlane i wykończeniowe zostały wykonane przez miejscowe firmy i rzemieślników. Halę uroczyście otwarto w piątek, 20 lipca.
Przedwojenny handel w Bydgoszczy. Koniecznie zobaczcie unika...
Mięso i ryby
Budynek zaprojektowała spółka architektoniczna Boswau & Knauer GmbH z Berlina. Od strony ul. Podwale znajdowały się pomieszczenia administracyjne , wewnątrz stworzono miejsce dla 96 stoisk, w przeważającej większości mięsnych. Te ostatnie - na wzór hali berlińskiej - zaprojektowano w dwóch rodzajach: jako zamknięte - z kamiennymi ladami - oraz otwarte. Obiekt jest podbudowany wysokimi na 3,5 metra piwnicami, co oczywiście daje możliwość poprowadzenia instalacji chłodniczych. W bydgoskiej hali dopuszczono kiedyś do sprzedaży wyłącznie mięso, również ryby. Tylko trochę później została wzniesiona warszawska hala na Koszykach, to lata 1906-1909.
W 2012 roku nieruchomość nabyła spółka Griffin Group, zapowiadając rewitalizację obiektu. Zrewitalizowaną trzy lata temu halę otwarto w październiku 2016. W budynku rozpoczęła działalność kilkanaście restauracji, sklepy oraz supermarket. Część powierzchni przeznaczono na ekspozycje sztuki. Bez skutku.
Marek Jakubiak o wywiadzie posłanki Urszuli Zielińskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?