- Produkcja pierników w Polsce najdłuższą tradycję ma w okolicach Torunia, Chełmna i Gdańska, sięga ona XVII wieku - tłumaczy Krystyna Stepczyńska Szymczak, która warsztaty prowadziła. - Toruń, dzięki idealnemu położeniu na szlaku handlowym, obfitował w przyprawy korzenne, tam też bardzo mocno rozwinęło się pszczelarstwo. Okolice nad Wisłą to z kolei miejsca, gdzie produkowało się najwyższej jakości zboża - dodaje Krystyna Stepczyńska Szymczak.
Pieczenie pysznych pierników najwięcej frajdy przyniosło dzieciom. Dzięki pomocy znawców tematu efekt był więcej niż zachwycający. Sekrety produkcji krówek mlecznych zdradzał Zdzisław Brzykcy, który przepis na ich sporządzenie zapamiętał z dzieciństwa. Uczestnicy spotkania byli zachwyceni ich smakiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?