Przejdź do przepisu, który Cię interesuje
- Barszcz na wigilię. Przepis Magdy Gessler
- Przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz bez zakwasu
- Magda Gessler radzi, jak przygotować barszcz na Wigilię
- Barszcz na zakwasie według przepisu Anny Starmach
- Zakwas wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
- Barszcz wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Podstawą idealnego barszczu na Wigilię, według Magdy Gessler, są odpowiedniej jakości buraki.
Składniki na barszcz Magdy Gessler:
- 4-5 kg buraków dobrej jakości
- 4 selery średniej wielkości
- 10 cebul
- 4-5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- kilka suszonych leśnych grzybów
- cukier, sól - do smaku
Przepis na idealny barszcz jest bardzo prosty i zarazem bardzo trudny - Magda Gessler
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ
Barszcz na wigilię. Przepis Magdy Gessler
Sekret tkwi w burakach - te muszą być bardzo dobrej jakości - w środku powinny być czarne. Ponadto potrzebny jest zakwas. Ten z powinen być zrobiony na prawdziwym, razowym chlebie bez dodatków. - Co nie jest takie proste - zaznacza Magda Gessler. Zakwas powinien być z czosnkiem, a przygotowywany powinien być na dwa tygodnie przed świętami.
Przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz bez zakwasu
Do garnka, najlepiej o pojemności 10 lub 15 litrów wrzucamy pokrojone w ćwiartki buraki, zalewamy je wodą do wysokości 3/4 garnka, dodajemy kilka suszonych leśnych grzybów, 10 cebul w łupinach pieczonych w piecu (te powinny być w siatce, żeby nie zanieczyściły wywaru), 4-5 liści laurowych, pięć ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, opcjonalnie można dodać 4 selery, które nadadzą korzennego aromatu. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, by warzywa zmiękły.
Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?
Magda Gessler radzi, jak przygotować barszcz na Wigilię
Gdy zupa zaczyna się gotować, dodajemy 10-procentowy ocet, by zakwasić barszcz. Dodajemy ocet w takiej ilości, by barszcz nam smakował. Gotujemy nadal, na wolnym ogniu, dodając cukier i sól do smaku. Gotujemy do czasu aż buraki zrobią się miękkie. Gdy już buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy do barszczu łupiny z 20 jabłek, bogatych w pektyny (na przykład ze Złotej Renety), które zagęszczą barszcz, dodajemy również cztery przepołowione główki czosnku dla aromatu. Magda Gessler radzi, by dodać do barszczu - również, by podbić jego aromat, pędy kopru.
Żeby wyszedł dobry barszcz, trzeba mieć dobre buraki, bardzo dobrej jakości, które nie pachną stęchlizną. Dużo buraków, mało wody - mówi Magda Gessler.
To może Cię zainteresować
Barszcz na zakwasie według przepisu Anny Starmach
Składniki do zakwasu według przepisu Anny Starmach:
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 łyżka soli
- woda mineralna
Zakwas wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować zakwas wg przepisu Anny Starmach:
- Buraki obieramy lub bardzo dokładnie myjemy, jeśli chcemy zrobić zakwas bez obierania warzyw.
- Buraki należy utrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na cienkie kawałki.
- Buraki układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu, mocno je dociskając.
- Pomiędzy ułożone buraki w naczyniu wkładamy przepołowione główki czosnku i przyprawy.
- Całość zalewamy wodą tak, aby płyn przykrywał buraki.
- Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce.
- Zakwas utworzy się w czasie od 3 do 7 dni w zależności od tego, w jakiej temperaturze stało naczynie. W naczyniu powinna wytworzyć się piana.
Składniki do barszczu według przepisu Anny Starmach:
- 2,5 litra wody
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 0.5 selera
- 1 cebula
- 20 g suszonych grzybów
- 2 kg buraków
- 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Barszcz wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?
Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować barszcz wg przepisu Anny Starmach:
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
- Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na niedużym ogniu przez około godzinę.
- Odcedzamy warzywa, które już nie będą nam potrzebne.
- Zalewamy w rondelku wodą (ok. 150 ml) grzyby i po upływie 20 minut wstawiamy na palnik. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
- Obieramy buraki i kroimy w plastry bądź w grubą kostkę.
- Dodajemy buraki do wywaru z warzyw i gotujemy je przez około 40-50 minut, aż zmiękną, po czym wyciągamy je z wywaru (nie będą już potrzebne).
- Do garnka wlewamy zakwas do smaku. Uwaga, dodajemy sam płyn, bez buraków i odcedzony z piany w ilości od 600 ml do 1 litra. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis na barszcz Anny Starmach pochodzi ze strony aniastarmach.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Plan urodzinowy Richardson: wyjazd z byłym mężem i byłym partnerem, ale bez gangstera
- Wszyscy patrzyli na wyeksponowane krągłości Romanowskiej na ściance. Stylista ocenia
- Iwona z "Sanatorium" straciła dziecko i męża. To wyznanie złamało nam serca
- Wspólny występ Roksany Węgiel i Kevina Mgleja w cieniu tragedii. Znamy szczegóły