Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barszcz na wigilię. Przepisy Magdy Gessler i Anny Starmach. Przepis na wigilijny barszcz

online
Sprawdź przepisy na idealny wigilijny barszcz Magdy Gessler i Anny Starmach. W artykule prezentujemy instrukcje, jak krok po kroku przyrządzić pyszny barszcz na wigilijną wieczerzę.
Sprawdź przepisy na idealny wigilijny barszcz Magdy Gessler i Anny Starmach. W artykule prezentujemy instrukcje, jak krok po kroku przyrządzić pyszny barszcz na wigilijną wieczerzę. archiwum PPG
Znane restauratorki, Magda Gessler i Anna Starmach zdradzają swoje sekrety na idealny barszcz na Wigilię. Oto, jak obie panie przygotowują tę podstawową zupę na wieczerzę wigilijną. Podajemy przepisy oraz instrukcje krok po kroku, jak przyrządzić pyszny barszcz na zakwasie (lub bez) na wieczerzę wigilijną.

Przejdź do przepisu, który Cię interesuje

Barszcz wigilijny Magdy Gessler
Podstawą idealnego barszczu na Wigilię, według Magdy Gessler, są odpowiedniej jakości buraki.

Składniki na barszcz Magdy Gessler:

  • 4-5 kg buraków dobrej jakości
  • 4 selery średniej wielkości
  • 10 cebul
  • 4-5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • kilka suszonych leśnych grzybów
  • cukier, sól - do smaku

Przepis na idealny barszcz jest bardzo prosty i zarazem bardzo trudny - Magda Gessler

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

Barszcz na wigilię. Przepis Magdy Gessler

Sekret tkwi w burakach - te muszą być bardzo dobrej jakości - w środku powinny być czarne. Ponadto potrzebny jest zakwas. Ten z powinen być zrobiony na prawdziwym, razowym chlebie bez dodatków. - Co nie jest takie proste - zaznacza Magda Gessler. Zakwas powinien być z czosnkiem, a przygotowywany powinien być na dwa tygodnie przed świętami.

Przepis Magdy Gessler na wigilijny barszcz bez zakwasu

Do garnka, najlepiej o pojemności 10 lub 15 litrów wrzucamy pokrojone w ćwiartki buraki, zalewamy je wodą do wysokości 3/4 garnka, dodajemy kilka suszonych leśnych grzybów, 10 cebul w łupinach pieczonych w piecu (te powinny być w siatce, żeby nie zanieczyściły wywaru), 4-5 liści laurowych, pięć ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, opcjonalnie można dodać 4 selery, które nadadzą korzennego aromatu. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, by warzywa zmiękły.

Jak modlić się przed wigilijną wieczerzą?

Magda Gessler radzi, jak przygotować barszcz na Wigilię

Gdy zupa zaczyna się gotować, dodajemy 10-procentowy ocet, by zakwasić barszcz. Dodajemy ocet w takiej ilości, by barszcz nam smakował. Gotujemy nadal, na wolnym ogniu, dodając cukier i sól do smaku. Gotujemy do czasu aż buraki zrobią się miękkie. Gdy już buraki zmiękną, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy do barszczu łupiny z 20 jabłek, bogatych w pektyny (na przykład ze Złotej Renety), które zagęszczą barszcz, dodajemy również cztery przepołowione główki czosnku dla aromatu. Magda Gessler radzi, by dodać do barszczu - również, by podbić jego aromat, pędy kopru.

Żeby wyszedł dobry barszcz, trzeba mieć dobre buraki, bardzo dobrej jakości, które nie pachną stęchlizną. Dużo buraków, mało wody - mówi Magda Gessler.

To może Cię zainteresować

Barszcz na zakwasie według przepisu Anny Starmach

Składniki do zakwasu według przepisu Anny Starmach:

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • woda mineralna

Zakwas wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?

Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować zakwas wg przepisu Anny Starmach:

  • Buraki obieramy lub bardzo dokładnie myjemy, jeśli chcemy zrobić zakwas bez obierania warzyw.
  • Buraki należy utrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na cienkie kawałki.
  • Buraki układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu, mocno je dociskając.
  • Pomiędzy ułożone buraki w naczyniu wkładamy przepołowione główki czosnku i przyprawy.
  • Całość zalewamy wodą tak, aby płyn przykrywał buraki.
  • Naczynie nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Zakwas utworzy się w czasie od 3 do 7 dni w zależności od tego, w jakiej temperaturze stało naczynie. W naczyniu powinna wytworzyć się piana.

Składniki do barszczu według przepisu Anny Starmach:

  • 2,5 litra wody
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 0.5 selera
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 kg buraków
  • 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Barszcz wg przepisu Anny Starmach. Jak do przygotować?

Oto instrukcja krok po kroku, jak przygotować barszcz wg przepisu Anny Starmach:

  • Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
  • Pokrojone warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na niedużym ogniu przez około godzinę.
  • Odcedzamy warzywa, które już nie będą nam potrzebne.
  • Zalewamy w rondelku wodą (ok. 150 ml) grzyby i po upływie 20 minut wstawiamy na palnik. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
  • Obieramy buraki i kroimy w plastry bądź w grubą kostkę.
  • Dodajemy buraki do wywaru z warzyw i gotujemy je przez około 40-50 minut, aż zmiękną, po czym wyciągamy je z wywaru (nie będą już potrzebne).
  • Do garnka wlewamy zakwas do smaku. Uwaga, dodajemy sam płyn, bez buraków i odcedzony z piany w ilości od 600 ml do 1 litra. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis na barszcz Anny Starmach pochodzi ze strony aniastarmach.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo