reklama

Wigilijne pierogi - przepisy. Farsz grzybowy do pierogów [przepisy na pierogi na Wigilię, porady] 9.12.2019 r.

mikZaktualizowano 
Przygotuj pierogi wigilijne według naszych przepisów. Zapewniamy, będą przepyszne! archiwum Polska Press/Pixabay
Pierogi to potrawa, która powinna znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Ich przyrządzenie nie jest szczególnie trudne, ale kluczem do stworzenia pysznych pierogów jest miękkie ciasto i odpowiednio przyrządzony farsz. Podopowiadamy, jak przyrządzić pierogi na wigilię, jak ugnieść delikatne i smaczne ciasto oraz jak zrobić farsz do wigilijnych pierogów.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Potrawy na Boże Narodzenie 2019. Przygotuj wigilijne pierogi

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami albo z samymi grzybami to kolejna potrawa, której nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc. Według dawnych wierzeń kapusta i leśne grzyby miały przynosić szczęście, dostatek i zapewniać zdrowie, chroniąc przed chorobami. Kapusta symbolizowała również trwałość sił życiowych.
Stąd tak ważne miejsce na wigilijnym stole dla pierogów z grzybami i kapustą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami według Magdy Gessler

Składniki na ciasto do wigilijnych pierogów. Oto, co potrzebujemy:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • gorąca woda
  • sól

Sposób przyrządzenia ciasta na wigilijne pierogi:
Mąkę przesiej przez sito na stół lub stolnicę, w stożku mąki uformuj dołek, do którego wrzuć masło i stopniowo dolewaj wodę, ugniatając ciasto. Dopraw solą, by ciasto nie było mdłe. Ugniataj do czasu aż ciasto będzie miało jednolitą, gładką konsystencję. Po ugnieceniu ciasta, daj mu odpocząć - nakryj lnianą ściereczką lub przykryj dużym talerzem i odstaw na jakiś czas.

Składniki na farsz do pierogów wigilijnych:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów
  • 100 ml oleju lnianego
  • 3 średnie cebule
  • pół kostki masła
  • sól

Sposób przyrządzenia farszu do wigilijnych pierogów krok po kroku:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i dobrze namocz (najlepiej jest namoczyć grzyby na dobę przed przyrządzaniem farszu)
  2. Kapustę kiszoną odsącz, poszatkuj, a następnie ugotuj w niewielkiej ilości wody. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać wodą.
  3. Namoczone grzyby ugotuj, a następnie drobno pokrój i wraz z wywarem dodaj do gotującej się kapusty. Kapustę i grzyby gotuj razem, następnie odstaw do wystygnięcia. Kapustę i grzyby gotuj tak długo, aż kapusta będzie miękka.
  4. Cebulę obierz, poszatkuj na drobno i usmaż na maśle na złocisty kolor. Następnie dodaj usmażoną cebulę do kapusty z grzybami.
  5. Nadzienie do pierogów wigilijnych dopraw solą, pieprzem oraz olejem lnianym.

Sposób przyrządzenia pierogów wigilijnych:

  1. Ciasto wałkuj na płaty o grubości ok 3 mm, wykrawaj krążki odwróconą do góry dnem szklanką. Farsz nakładaj łyżeczką na środek krążka z ciasta. Sklejaj pierogi. Można pozostawić pierogi z gładkim brzegiem, można też na brzegu pieroga zrobić wzorek za pomocą np. widelca lub wykonać tzw. falbankę palcami. Ewentualnie można skorzystać z maszynki do faszerowania pierogów. Filmik, jak formować pierogi zamieszczamy poniżej.
  2. Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów, wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody..
  3. Pierogi są gotowe po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Jak lepić pierogi?:

To może Cię zainteresować

Przepis na wigilijne pierogi Ewy Wachowicz z dwoma rodzajami farszu! >>>

Pierogi na wigilię. Przepis Ewy Wachowicz (za ewawachowicz.pl)

Pani Ewa proponuje wigilijne pierogi z dwoma rodzajami farszu: tradycyjnym - kapustą i grzybami oraz z farszem serowym. Zobacz, jak je przyrządzić.

Składniki na ciasto:

  • Pół kilograma pszennej mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut (po tym czasie lepiej się wałkuje).

Farsz serowy do wigilijnych pierogów Ewy Wachowicz. Składniki:

  • 400 gramów białego sera
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki - cynamonu

Sposób przyrządzenia farszu serowego:

  1. Ser przełożyć do miski.
  2. Wybić żółtko.
  3. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem, a następnie dobrze wymieszać farsz.

Farsz z kapustą i grzybami do wigilijnych pierogów Ewy Wachowicz. Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia farszu z kapustą i grzybami:

  • Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową (wody nie wylewać!).
  • Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złocisty kolor.
  • Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek, który mógł znajdować się w grzybach). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.

Boże Narodzenie 2019. Kartki, pocztówki, widokówki, obrazki ...

Sposób przyrządzania wigilijnych pierogów Ewy Wachowicz. Krok po kroku:

  1. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką, by nie kleiło się do wałka i podłoża.
  2. Szklanką wykroić krążki (można również wykrawać kwadraty) i nałożyć farsz (można też pokroić na kwadraty).
  3. Zlepić.
  4. Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków.
  5. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.

RADA EWY WACHOWICZ: Pierogi z kapustą i grzybami podawać z cebulą zezłoconą na maśle, na słodko z palonym masłem.

Jak przygotować ciasto na pierogi wigilijne?:

Przepis na tradycyjne wigilijne pierogi domowe z kapustą kiszoną i grzybami. Palce lizać! >>>

Tradycyjne domowe pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.

Składniki na ciasto:

  • 700 gramów pszennej mąki, typu 500
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przyrządzenia ciasta, krok po kroku:

  1. Mąkę przesiać przez sitko i wsypać do miski
  2. Dodać olej i sól.
  3. Zagotować wodę, polać nią makę, odstawić na 10 minut.
  4. Kiedy wszystko ostygnie do temperatury pokojowej, zagniatać ciasto.
  5. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy ciepłą wodę.
  6. Ciasto przygotowane w ten sposób będzie miękkie i elastyczne.

Tradycyjne domowe pierogi wigilijne. Składniki na farsz z kapusta i grzybami:

  • 400 gramów kapusty kiszonej
  • 150 gramów suszonych grzybów (najlepiej leśnych, prawdziwków)
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • dwie szczypty soli
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 łyżek prażonej cebuli

Sposób przyrządzenia farszu, krok po kroku:

  1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Kapustę z grzybami dusić przez godzinę na małym ogniu w wodzie, w której moczyły się grzyby.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju na złocisto i dodać do kapusty.
  4. Pod koniec duszenia do kapusty z grzybami dodać cukier, sól, i pieprz.
  5. Całość przełożyć do malaksera i szatkować przez chwilę, ale niezbyt drobno, aby farsz nie miał jednolitej konsystencji mazi!
  6. Odstawić do ostudzenia.

Sposób przyrządzenia tradycyjnych domowych pierogów wigilijnych, krok po kroku:

  1. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 2-3 mm i szklanką wycinać krążki.
  2. Farsz nałożyć na krążki ciasta, zlepić brzegi, ułożyć na blasze lub desce posypanej mąką.
  3. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól, delikatnie wrzucać do wody pierogi.
  4. Gotować pierogi przez 8 do 10 minut.
  5. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i gorące układamy na talerzach, posypując prażoną cebulą.

RADA: Jeśli przygotowujemy pierogi kilka dni przed wigilią, możemy je zamrozić. Ale pamiętajmy, że do zamrażarki wkładamy pierogi, które wystygną! Pierogi do zamrożenia układamy tak, by się nie stykały, bo inaczej się skleją. Zamrożone pierogi odgrzewamy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, są gotowe.

Pierogi z Kiszoną Kapustą i Grzybami:

PORADA: Farsz do wigilijnych pierogów będzie smaczniejszy, jeśli do jego przyrządzenia użyjemy grzybów leśnych. Tańszą opcją jest wybór pieczarek - te powinniśmy podsmażać w trakcie przyrządzania na oleju, razem z pokrojoną cebulą.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3