reklama

Wigilijne paszteciki - porady i przepisy na ciasto i farsz [paszteciki na Wigilię, sprawdzone przepisy] 10.12.2019 r.

mikZaktualizowano 
Paszteciki z kapustą i grzybami lub z pieczarkami doskonale pasują do wigilijnego barszczu. Podajemy przepisy na sprawdzone wigilijne paszteciki! Smacznego! archiwum Polska Press/Pixabay
Paszteciki to potrawa, która idealnie komponuje się z wigilijnym barszczem. Ciepłe, kruche i nadziane smakowitym grzybowym farszem wigilijne paszteciki sprawią, że Boże Narodzenie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle. Kluczem do stworzenia pysznych wigilijnych pasztecików jest kruche ciasto i odpowiednio przyrządzony farsz. Podopowiadamy, jak przyrządzić paszteciki na wigilię, jak przygotować ciasto, które będzie kruche po upieczeniu, jak zrobić farsz do wigilijnych pasztecików, jak je formować i piec. Sprawdź nasze przepisy i przygotuj z nami paszteciki na wigilię.

Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez pasztecików z grzybami leśnymi lub pieczarkami. No, właśnie, skąd miejsce pasztecików na wieczerzy wigilijnej? Wszystko związane jest z symboliką świąteczną. Według tradycji grzyby posiadały magiczną moc. Kiedyś wierzono, że leśne grzyby przynoszą szczęście, dostatek i zapewniają zdrowie, chroniąc przed chorobami. Stąd tak ważne miejsce na wigilijnym stole dla potraw z grzybami. Podajemy sprawdzone przepisy na przepyszne paszteciki wigilijne. Paszteciki wigilijne, podane na ciepło z pysznym czerwonym barszczem, sprawią, że wigilia smakować będzie wyśmienicie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA WIGILIĘ

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 200 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 nieduże jaja
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
  • czarnuszka, sezam, mak lub grube kryształki soli

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania ciasta:
Ciasto musi być kruche i delikatne. Dzięki naszemu przepisowi właśnie takie będzie!
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy masło, podgrzewamy do czasu aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż płyn będzie letni, po czym wbijamy do niego dwa jajka i roztrzepujemy je. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową. Dodajemy do sypkiej masy połowę mleczno-maślano-jajecznego płynu i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dolewamy więcej płynu. Jeśli będzie zbyt mokre - dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno być elastyczne, do wałkowania. Gotowe ciasto przykrywamy czystą lnianą ścierką i odstawiamy w miejsce, gdzie będzie rosnąć. Ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej, w miejscu gdzie nie ma przeciągu.

PORADA: Ciasto będzie pulchniejsze i lepiej wyrośnie, jeśli zagnieciemy je z wcześniej przesianą mąką przez sito.

To może Cię zainteresować

Przepis na wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami. Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • pół kilograma kiszonej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania farszu. Krok po kroku:

  1. Kiszoną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak, by poziom wody znajdował się około 1 cm powyżej kapusty. Jeśli chcemy, by farsz miał łagodniejszy smak, należy wcześniej przepłukać kapustę wodą. Kapustę gotujemy przez około godzinę, aż mięknie, a następnie odcedzamy i drobno siekamy.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy i osobno siekamy.
  3. Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, tak by oliwa przykryła całe dno patelni i wrzucamy na patelnię cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Solimy do smaku i dusimy na niedużym ogniu do czasu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje.
  4. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem.
  5. Gdy woda wyparuje, dodajemy odrobinę oliwy i smażymy przez kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy farsz do ostudzenia.

PORADA: Farsz będzie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego drobno posiekaną nać pietruszki. Nie potrzeba jej dużo - wystarczy nać pietruszki na kilogram pieczarek

Boże Narodzenie 2019. Kartki, pocztówki, widokówki, obrazki ...

Paszteciki wigilijne. Sposób przygotowania pasztecików. Krok po kroku:

  1. Wyrośnięte ciasto odkrawamy je po kawałku i rozwałkujemy na prostokąty o wielkości około 30 na 15 cm i grubości ok. 3 mm.
  2. Kładziemy farsz wzdłuż długiego boku i zawijamy od strony krótszego boku - od farszu - w stronę ciasta bez farszu. Tak powstały rulonik kroimy na kawałki o długości 5 cm. Czynność powtarzamy do zużycia ciasta i farszu.
  3. Paszteciki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny, by ciasto odpoczęło i wyrosło.
  4. Zanim wstawimy je do piekarnika, paszteciki smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy makiem, czarnuszką lub sezamem. Można je posypać również grubymi kryształkami soli.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż paszteciki się zezłocą (około 25-30 minut).
  6. Po wypieczeniu paszteciki powinny się ostudzić, zanim zostaną zamrożone!

PORADA: Paszteciki możemy formować, wykrwawając z rozwałkowanego ciasta trójkąty. Farsz nakładamy na ciasto od podstawy trójkąta i zawijamy od grubszej strony.

Wigilijne paszteciki z farszem z kapusty i grzybami:

Zobacz kolejny przepis na wigilijne paszteciki, tym razem z ciastem bez drożdży >>>

Kruche paszteciki na wigilię można przygotować również z nadzieniem przygotowanym z pieczarek. W tej wersji paszteciki robi się szybciej od tych z kapustą i grzybami. Paszteciki z pieczarkami będą smakować wspaniale, jeśli przygotujemy je z ciasta bez drożdży.

Paszteciki wigilijne z ciastem bez drożdży. Prosty przepis, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 jajo
  • 80 g gęstej śmietany 80%
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Paszteciki wigilijne. Prosty przepis na ciasto bez drożdży. Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia ciasta bez drożdży na paszteciki wigilijne jest banalnie prosty. Do przesianej mąki dodajemy masło, dodajemy cukier, sól, wbijmy jajo i zagniatamy ciasto, stopniowo dodając śmietanę. Gdy ciasto będzie już zagniecione, formujemy z niego kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto nadaje się do rozwałkowania i nałożenia na niego farszu.

Do nadzienia można wykorzystać farsz z przepisu powyżej (z kapustą i pieczarkami) lub nadziać wigilijne paszteciki farszem z samych pieczarek. Jak go przygotować? To nie jest trudne!

Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Przepis na farsz z pieczarek.

Składniki:

  • 2-3 średnie cebule
  • 1 kg gramów pieczarek
  • 1-1,5 łyżeczki soli (lub więcej, wedle kulinarnych upodobań)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
  • 1-2 jaja

Wigilijne paszteciki z pieczarkami. Sposób przygotowania farszu, krok po kroku:

  1. Cebule obrać i poszatkować na małe kawałki. Nie muszą być bardzo drobne, bowiem później jeszcze wszystko będziemy rozdrabniać.
  2. Na patelnię wyłożyć masło, wrzucić na nią cebulę i zeszklić na niedużym ogniu, uważając, by nie przypalić cebuli.
  3. Gdy cebula się już zeszkli, dodać pokrojone na nieduże kawałki pieczarki. Smażymy całość tak długo, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  4. Masę przekładamy do naczynia i krótko mielimy malakserem. Uwaga, masa nie może mieć konsystencji gładkiej papki, ale drobnych kawałeczków. Do tak rozdrobnionej masy dodajemy drobno posiekaną nać pietruszki oraz 1 lub dwa jaja, jeśli masa nie będzie plastyczna i dobrze wszystko wymieszać.

WARTO WIEDZIEĆ: Przygotowujesz farsz z pieczarek lub grzybów leśnych na patelni na maśle i nie chcesz, żeby masło się przypaliło? Jest na to rada! Dodaj do rozpuszczonego masła trochę oliwy! Ten tłuszcz sprawi, że masło się nie przypali

Czas na formowanie pasztecików. Wigilijne paszteciki - jak je zrobić?

  • Farsz najlepiej jest nałożyć na prostokąt ciasta o wymiarach 15 na 55 cm i grubości ok. pół centymetra.
  • Farsz układamy na środku ciasta - na dłuższym boku. Jedną stronę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i formujemy z ciasta rulon, a następnie obracamy ciasto z farszem tak, by miejsce klejenia znalazło się na dole.
  • Ostrym nożem odkrawamy 4-centymetrowe kawałki. Paszteciki pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut - do czasu, aż będą mocno zezłocone.
  • Tak przygotowane paszteciki można mrozić i podawać odgrzane w piekarniku.

WARTO WIEDZIEĆ: Paszteciki wigilijne można mrozić. Można je przygotować nawet kilka tygodni przed wigilią, a w święta wyjąć z zamrażarki i odgrzać w piekarniku. Zapewniamy, będą pyszne!

Zobacz, jak się robi wigilijne paszteciki:

A może chcesz gotować jak Ewa Wachowicz? Zobacz przepis Ewy Wachowicz na wigilijne paszteciki (kapuśniaczki) >>>

Przepis na paszteciki (kapuśniaczki) Ewy Wachowicz

(za ewawachowicz.pl)
Składniki na paszteciki wigilijne:
ZACZYN:

  • 20 g drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki

CIASTO

  • 1 kg mąki
  • pół litra ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka

DEKORACJA

  • 1 jajko
  • kminek

FARSZ

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Jak przygotować ciasto?

  • Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki.
  • Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić (w malakserze około 5 minut, ręcznie około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.
  • Roztopić masło i ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą „siłę wzrostu"), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Jak przygotować farsz na paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz (kapuśniaczki)?

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
  • Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Paszteciki wigilijne Ewy Wachowicz. Formujemy paszteciki. Jak to robić?

  1. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
  2. Wykroić kawałki 10x15 cm. Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków.
  3. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami.
  4. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3