Wielkanoc 2020. Przepisy na śniadanie Wielkanocne [Wielkanoc Ewy Wachowicz, przepis na sałatki - 15.03.2020 r.]

online
Wielkanoc 2019. Przepisy na śniadanie Wielkanocne [Wielkanoc Ewy Wachowicz, przepis na sałatki]
Wielkanoc 2019. Przepisy na śniadanie Wielkanocne [Wielkanoc Ewy Wachowicz, przepis na sałatki] Pixabay
Udostępnij:
To idealny moment na planowanie świątecznego menu. Często zastanawiamy się co przygotować do jedzenia? Podpowiemy co zaserwować gościom i jakie potrawy powinny znaleźć się na stole Wielkanocnym. Sprawdź najpopularniejsze przepisy według Ewy Wachowicz.

Wielkanoc 2020 - co przygotować do jedzenia?

Każdy z nas ma kilka tradycyjnych potraw bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Takie klasyki jak sałatka jarzynowa czy żurek królują na polskich stołach. Jednak często zadajemy sobie pytanie co przygotować do jedzenia, aby nie popaść w monotonie.

Przedstawiamy wyjątkowe przepisy Ewy Wachowicz na śniadanie Wielkanocne

Jaja z pastą jajeczną

Składniki:

  • 6 - jajek
  • 200 g - twarogu lub almette
  • 2 łyżki - musztardy
  • tabasco
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • marynowane ogórki
  • marynowana papryka

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito razem z twarogiem (może być ser almette). Dodać musztardę, sosy tabasco i worcester, sól oraz pieprz. Całość wymieszać.

Do wydrążonych białek włożyć pastę. Całość można udekorować marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki.

Sałatka wielkanocna z selera i ananasa

Składniki:

  • 2 słoiczki - selera marynowanego
  • 1 - por
  • 1 puszka - ananasa
  • 1 szklanka - majonezu
  • 5 - jajek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i obrać (obtłuc jajka i zanurzyć w zimne wodzie, aby łatwiej je obrać). Selera przełożyć ze słoiczków na sito i lekko odcisnąć. Warzywo trzeba pozbawić nadmiaru marynaty, bo w przeciwnym razie sałatka będzie za kwaśna. Długie wstążki selera posiekać nożem na mniejsze kawałki.

Ananasa odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półtalarki i sparzyć na sicie gorącą wodą. Ostudzone i obrane jajka przekroić na pół. Żółtka włożyć do miski, a białka posiekać w drobną kostkę. Żółtka zetrzeć dodając po łyżce majonezu. Gdy sos zrobi się gładki, wrzucić wszystkie pokrojone składniki sałatki i dobrze wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka jarzynowa w nowym wydaniu [Wielkanoc co przygotować]

Składniki:

  • 2 - marchewki
  • 2 - ziemniaki sałatkowe
  • 4 - ogórki kiszone
  • ½ szklanki - groszku zielonego (mrożonego lub z puszki)
  • 1 łyżka - kaparów w zalewie
  • 200 g - szynki konserwowej
  • 4 - białka na twardo

Sos:

  • 2 łyżki - majonezu
  • 2 łyżki - śmietany
  • 1 łyżka - musztardy

Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i obrać. Gotować do miękkości, a następnie odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Ogórki, szynkę oraz białka (żółtka odłożyć do sosu) też pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Odcedzić i dodać groszek konserwowy (surowy trzeba najpierw ugotować, następnie odcedzić i wystudzić). Dodać odcedzone kapary.

Żółtka przetrzeć przez drobne sitko. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić, by się przegryzło.

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • ½ - kapusty pekińskiej
  • 2 - pomidory
  • 1 - cebula
  • 1 - ogórek
  • 1 pęczek - szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • 3 - jajka
  • 4 łyżki - majonezu
  • 20 dag - sera żółtego

Sposób przygotowania:
Do szklanej miski przełożyć poszatkowaną kapustę pekińską. Na kapuście ułożyć warstwami pokrojone w kostkę pomidory, drobno posiekaną cebulę i pokrojonego w kostkę ogórka. Posypać posiekanym szczypiorem. Przyprawić solą i pieprzem. Kolejna warstwa to ugotowane na twardo i pokrojone na plastry jajka. Na jaja nałożyć majonez. Na samym końcu zetrzeć ser żółty.

Tuńczyk na Wielkanoc. Przepisy Anny Starmach

źródło: tvn.pl /x-news.pl

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ada

Uwielbiam sałatki jarzynowe, u nas mówi sie na nią Kaczy Żer. Tata zawsze daje łyżeczkę chrzanu Krakusa, by sałatka była nieco bardziej wyrazista.

Dodaj ogłoszenie