Tradycyjny sernik z przepisu babci zawsze się udaje. Smakuje obłędnie. Kluczem do sukcesu jest jeden składnik

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik gotowy. Gotowe i wystudzone ciasto możesz także polukrować.
Sernik gotowy. Gotowe i wystudzone ciasto możesz także polukrować. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Lubicie serniki? Mamy dla was sprawdzony przepis na tradycyjny sernik na kruchym cieście z dodatkiem skórki pomarańczowej. Nigdy nie zawodzi. Takie ciasto piekły nasze babcie. Sekret tkwi w przygotowaniu twarogu. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjny sernik, idealny na Wielkanoc.

Na skróty

Sernik na Wielkanoc i nie tylko

Ten sernik potrafi zawrócić w głowie. I do tego zawsze się udaje. Świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych 2022, które zbliżają się wielkimi krokami, ale nie tylko. Warto jednak zadbać o detale.

Obecnie na sklepowych półkach królują gotowe sery na sernik, tzw. sery w wiaderkach. Przygotowywanie z nich ciasta jest dużo szybsze i prostsze. Nie wszystkie jednak są dobrej jakości i często zamiast sernika otrzymujemy za rzadkie ciasto, bardziej przypominające śmietanową masę.

Warto sięgać po prawdziwy półtłusty twaróg i poświęcić kilka dodatkowych minut, by go samodzielnie zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub praski do ziemniaków. Dzięki temu nasz sernik będzie wypiekiem doskonałym!

Jeśli lubisz bardzo kremową konsystencję sernika, to zmiel go dwu- lub trzykrotnie. Jeśli natomiast jesteś zwolennikiem ciężkich i konkretnych w smaku serników, wystarczy przepuścić twaróg przez maszynkę tylko raz.

Jak zrobić puszysty sernik na kruchym spodzie? Sprawdź krok po kroku:

Sernik warto wzbogacić skórką otartą z pomarańczy. Możesz dodać także:

  • skórkę z cytryny
  • rodzynki
  • ziarenka wanilii
  • cukier waniliowy
  • esencję waniliową
  • zapach do ciasta np. pomarańczowy

By sernik nie popękał i nie opadł, warto po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, przy uchylanych drzwiczkach.

Czas na nowy mikser?

Materiały promocyjne partnera

Przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie

( czas przygotowania ok. 2 godziny)

Tradycyjny sernik gotowy. Smacznego!
Tradycyjny sernik gotowy. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki

  • 1 kg sera półtłustego twarogowego
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka z pomarańczy
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Jak zrobić tradycyjny sernik na kruchym spodzie?

  1. Zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem
  2. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia
  3. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej
  4. Ser twarogowy należy zmielić razem z masłem w maszynce do mielenia.
  5. Ubij pianę z białek
  6. W oddzielnym naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią
  7. Do ubitych żółtek dodaj ser, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową
  8. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podzieli na 2/3 i 1/3
  9. Większą część rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  10. Na tak przygotowany spód wylej masę serową
  11. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij nożem lub radełkiem na paski. Ułóż z nich na wierzchu sernika krateczkę
  12. Piecz 1 godzinę 15 min w 180 stopniach

Gdy sernik wystygnie możesz dodatkowo polukrować go cytrynowym lukrem. Wystarczy utrzeć ok. 5 łyżek cukru pudru z sokiem z połowy cytryny. Smacznego!

Sernik gotowy. Gotowe i wystudzone ciasto możesz także polukrować.

Tradycyjny sernik z przepisu babci zawsze się udaje. Smakuje...

Aktualne promocje w Lidlu

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Tradycyjny sernik z przepisu babci zawsze się udaje. Smakuje obłędnie. Kluczem do sukcesu jest jeden składnik - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie