Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Trend nr 2: Slow Living, Slow Cooking...
fot. Lucyna Nenow / Polska Press

TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu

Trend nr 2: Slow Living, Slow Cooking
W ubiegłym roku zdecydowanie zwolniliśmy tempo i zaczęliśmy uważniej przyglądać się procesom towarzyszącym gotowaniu i jedzeniu. Wielu z nas zapoznało się z zasadami zero waste, ale do ideału wciąż nam jeszcze daleko - przeciętny Polak wciąż marnuje ok. 200 kg jedzenia rocznie.

W 2019 r. zdecydowanym krokiem przejdziemy od idei do praktykowania slow living w codziennym życiu. Zero Waste dotychczas popularyzowane jako „gotowanie z resztek” zaczniemy postrzegać jako: rozsądne planowanie zakupów, czytanie etykiet, odpowiednie przechowywanie, zastępowanie jednorazowych opakowań na te wielokrotnego użytku, mądre przetwarzanie jedzenia czy domowe kompostowanie.
- Clean Labelling to odpowiedź na zapotrzebowanie konsumentów na precyzyjną i klarowną wiedzę na etykietach tj. pochodzenie, produkcja, czy sposób przechowywania produktów. W 2019 r. ten trend umocni się. Jesteśmy bardziej wymagający, ale dzięki temu zaopatrujemy się w produkty dobrej jakości, które stały się osiągalne na każdą kieszeń. - komentuje Tomek Woźniak kucharz, trendsetter, podróżnik, gotujący m.in. w DDTVN.

W restauracjach coraz częściej będzie się wykorzystywać talerze, szkło czy meble pochodzące z recyklingu. - Karta menu zmieniana co sezon może stać się przeszłością. Coraz częściej menu zmienia się z dnia na dzień. Dzięki temu restauracja wykorzystuje to, co ma w danym momencie. Skupia się na wykorzystaniu aktualnych zasobów, minimalizując odpady. Dobry smak i etyka idą w parze. – podkreśla Jagna Niedzielska, prowadząca program „Bez reszty. Kuchnia Zero Waste” w Kuchni + oraz warsztaty z Zero Waste w CookUp, na których uczy jeszcze lepszej organizacji i kreatywności w kuchni. W styczniu ukaże się jej pierwsza książka z 94 przepisami w duchu zero waste.
Zdaniem Tomka Woźniaka, w polskich restauracjach coraz bardziej popularne będą tzw. doggy bag czyli torby na pozostałości niezjedzonych dań. Co zresztą nie dziwi nikogo w modnych restauracjach Nowego Jorku, Berlina czy Londynu. W Polsce wciąż to temat, który trochę krępuje, a trochę dzieli zarówno szefów kuchni, jak i restauracyjną klientelę. - Wierzę, że w nadchodzącym sezonie, w duchu idei slow living nauczymy się kreatywnie wykorzystywać pozostałe po wizycie w restauracji leftovers w domu. Na Zachodzie Europy pytanie obsługi o zapakowanie pozostałości dań do domu jest normą, jak używanie eko toreb czy papierowych słomek. - komentuje Woźniak.
Apka monitorująca restauracyjne odpady? Tak, tak! To nie kolejna wizja przyszłości z Doliny Krzemowej, ale gigantyczny krok w poprawie zarządzania gastronomią i minimalizowania marnowania jedzenia.
- 2019 r. będzie należał do właścicieli restauracji Nolla w Helsinkach. Trójka chłopaków stworzyła restauracyjny biznes zero waste w każdym calu. To oni testują aplikację monitorującą odpady generowane przez ich miejsce. Dzięki temu mogą pracować nad ich redukcją. Kompost, który produkują, oddają farmerom. Z kolei ci ostatni dostarczają właścicielom najwyższej jakości produkty, z których przyrządzają wysoko oceniane dania. - komentuje Niedzielska.
Zapowiada się ciekawie, prawda? Trzymamy mocno kciuki, aby takie miejsca zaczęły powstawać także w Polsce.
Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

Zobacz również

Piknik Ekologiczny w Staszowie. Było mnóstwo atrakcji! [ZDJĘCIA]

Piknik Ekologiczny w Staszowie. Było mnóstwo atrakcji! [ZDJĘCIA]

Wypadek w pobliżu Sky Tower. Kobieta cofała mazdą i nie zauważyła audi | ZDJĘCIA

Wypadek w pobliżu Sky Tower. Kobieta cofała mazdą i nie zauważyła audi | ZDJĘCIA

Polecamy

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

Ta sałatka to bomba witaminowa. Zjesz ją szybciej niż zrobisz

To subtelny objaw poważnej choroby. Masz takie plamy na skórze?

To subtelny objaw poważnej choroby. Masz takie plamy na skórze?

Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse

GORĄCY TEMAT
Kto wyśle 5 klubów do Ligi Mistrzów? Serie A na pewno, Premier League straciła szanse