Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Trend nr 3: Hello Zdrowie...
fot. Wojciech Wojtkielewicz / Polska Press

TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu

Trend nr 3: Hello Zdrowie
W ostatnich latach na fali mody na slow living prym w kulinarnych trendach wiedzie kuchnia roślinna. W 2019 r. pozycja kuchni wegańskiej zdecydowanie się umocni za sprawą dwóch czynników.

Po pierwsze, kryzys klimatyczny, który wymusza coraz większą świadomość ekologiczną: chcemy żyć świadomie, odpowiedzialnie i zgodnie z rytmem natury, szanując naszą planetę.
- Zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, ograniczenie wycinki lasów pierwotnych pod uprawę pasz dla zwierząt, przywrócenie równowagi w ekosystemach morskich to realne argumenty, które coraz częściej skłaniają do przejścia na dietę roślinną. - wymienia Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner, który od 5 lat edukuje Polaków na temat zdrowej, zrównoważonej diety roślinnej na warsztatach wegańskich w CookUp.
Po drugie, badania konsekwentnie potwierdzają zdrowotne właściwości tej diety, co wymusi poszukiwanie nie tyle modnych, co jakościowych rozwiązań. Istotne staną się przede wszystkim jej prozdrowotne właściwości. Zaczniemy zwracać uwagę nie tylko na sam fakt eliminacji mięsa z diety, ale skupimy się na odpowiedniej suplementacji i nauce odpowiedniego komponowania diety, która pozwoli racjonalnie uzupełniać potrzebne organizmowi mikroelementy.
- Szczuplejsza sylwetka, zmniejszone ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia oraz zastrzyk energii to tylko niektóre z prozdrowotnych, udowodnionych naukowo wartości diety roślinnej. - wymienia Michał Lachur.

Zdrowe produkty stają się coraz bardziej powszechne i łatwiej dostępne niż jeszcze parę lat temu. To głównie zasługa Internetu, ale i większej świadomości samych konsumentów. - Zdrowe, ekologiczne produkty możemy kupić już nie tylko w dużych centrach handlowych czy eko delikatesach, ale też np. na stacjach benzynowych. To dobry znak na przyszłość. Bo mamy wybór, czy kupić chipsy, batona czy np. pokrojone owoce, jogurt lub koktajl. - zauważa Tomek Woźniak.

W 2019 r. będziemy chcieli wiedzieć więcej o tym, co zdrowe a nie tylko modne.
Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

Zobacz również

48,2 mln euro na inwestycje strategiczne dla Olsztyna i Gietrzwałdu

48,2 mln euro na inwestycje strategiczne dla Olsztyna i Gietrzwałdu

Zakopane. Pożar w Dolinie Chochołowskiej. Bohaterska postawa kobiety

Zakopane. Pożar w Dolinie Chochołowskiej. Bohaterska postawa kobiety

Polecamy

Czeka nas rewolucja w mandatach

Czeka nas rewolucja w mandatach

Kłopoty znanej prokurator. Jest śledztwo

Kłopoty znanej prokurator. Jest śledztwo

Te ozdoby wielkanocne to hit! Marmurkowe pisanki do świątecznego koszyczka

Te ozdoby wielkanocne to hit! Marmurkowe pisanki do świątecznego koszyczka