Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze przepisy na sałatkę Wigilijną. Poznaj je! [PRZEPISY - 1.12]

ES-O
TOP 5 przepisów na sałatkę Wigilijną [przepisy]
TOP 5 przepisów na sałatkę Wigilijną [przepisy] Pixabay
TOP 5 przepisów na łatwe sałatki Wigilijne. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, to idealny czas na planowanie świątecznego menu. O ile przygotowanie tradycyjnych potraw dla wielu nie stanowi problemu, o tyle przygotowanie sałatek, które będą idealnym dopełnieniem wigilijnego posiłku, może sprawić kłopot. Sprawdź, 5 przepisów na szybkie i proste wigilijne sałatki!

Sałatka Wigilijna [najlepsze przepisy]

Chociaż sałatka jest łatwym w przygotowaniu danie to często brakuje nam pomysłu, jakie składniki ze sobą połączyć. Dobrze skomponowana sałatka może być świetnym dopełnieniem wigilijnego dania. Jeśli wybieramy się na Wigilię w gości to sałatka będzie dobrym pomysłem na przyniesienie czegoś "od siebie". Przedstawiamy szybie i łatwe przepisy na sałatki Wigilijne.

Celebrytki zdradzają, czy przygotowują potrawy wigilijne samemu:

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 sztuki fileta śledziowego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 puszka fasolki zielonej
  • 1 cebula
  • do smaku: pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:

  • 1.Filety śledziowe mocz przez godzinę, pokrój w paski 1-2 cm.
  • 2.Ziemniaki pokrój w plastry, a fasolkę osącz z zalewy. Następnie połącz składniki sałatki, dopraw do smaku.
  • 3.Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do Majonezu. Powstałym sosem polej sałatkę.
  • 4.Powstałym sosem polej sałatkę.
  • 5.Wstaw na 30 minut do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Sałatka z tuńczykiem i ananasem

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • do smaku: sól, pieprz
  • opcjonalnie można dodać ugotowany ryż

Przygotowanie:

  • 1. Pokroić żurawinę na drobne kawałki, a ananasa w kostkę.
  • 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka i wymieszać.
  • 3. Dodać majonez, doprawić do smaku i wymieszać.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • winne jabłko
  • 2 ugotowane marchewki
  • biała część pora
  • 3 ziemniaki w mundurkach
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 jajka na twardo
  • szklanka ugotowanego zielonego groszku (lub drobnej fasolki)
  • majonez
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, jabłko, jajka i ogórki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
  • 2. Dodajemy ugotowany groszek (lub fasolkę).
  • 3. Całość zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • 5. Opcjonalnie możemy dodać do sałatki siekane włoskie orzechy.

Porada:
Warzywa, których używa się do przygotowania sałatki, mogą być normalnie ugotowane w wodzie. Należy pamiętać, że warzywa, które gotują się w rosole mają lepszy smak i nadadzą sałatce niepowtarzalny aromat. Magda Gessler podkreśla, że to najczęstszy błąd popełniany przez polaków.

Kreolska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mały kubeczek majonezu
  • pół szklanki kefiru
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki musztardy Sarepskiej
  • 0,5 szklanki świeżo posiekanego koperku
  • 0,5 szklanki posiekanego selera
  • 0,5 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
1. Zagotuj ziemniaki. W czasie kiedy będą się gotowały, przygotuj dressing. W tym celu wymieszaj ze sobą majonez, kefir, musztardy, koperek, pieprz i sól.
2.Kiedy ziemniaki ostygną pokrój je w około półcentymetrowe plasterki.
3.Wymieszaj ziemniaki z selerem, czerwoną cebulą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę obficie polej sosem.
4.Sałatkę kreolską wstaw do lodówki na minimum godzinę. Podawaj zimną lub w temperaturze pokojowej.

Buraczki zasmażane z pestkami dyni

Składniki:

  • 5 sporych buraków
  • pomarańcza
  • cytryna
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • małe opakowanie pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania
1.Buraki ze skórką ugotuj do miękkości. Gdy ostygną obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.Owoce sparz wrzątkiem. Otrzyj z nich skórkę. Czosnek obierz i posiekaj.
3.Do rozgrzanego w rondelku masła wrzuć czosnek, a po chwili buraki. Wciśnij sok z owoców i dodaj otartą skórkę.
4.Smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok 5 min.
5.Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połącz z buraczkami i dodaj olej. Wymieszaj.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo