Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory. W niektórych połączeniach mogą być szkodliwe!

Kazimierz Król
Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. Niektórzy muszą jednak na nie uważać - zobacz szczegóły w na kolejnych slajdach.
Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. Niektórzy muszą jednak na nie uważać - zobacz szczegóły w na kolejnych slajdach. archiwum Polska Press
Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości.

Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.

To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - właściwości warzywa

Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. Niektórzy muszą jednak na nie uważać - zobacz szczegóły w poniższej galerii.

***

Pomidory oprócz wyjątkowego smaku to także dostarczają nam zdrowych i potrzebnych składników odżywczych. Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jak się okazuje, pomidory nie są dla wszystkich. Zobaczcie, kto nie powinien jeść pomidorów i dlaczego.  Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory. Jeśli masz ta...

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera