Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - właściwości warzywa
Wszelakie korzyści jakie niesie za sobą ich spożywanie zawdzięcza się temu iż, zawierają wiele witamin i minerałów oraz ważny dla zdrowia likopen czyli naturalny czerwony barwnik, działający m.in. przeciwrodnikowo. Pomidory są źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu, miedzi, białka, błonnika, witamin: A, C i K, B6, a także kwasu foliowego. Niektórzy muszą jednak na nie uważać - zobacz szczegóły w poniższej galerii.
***
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?