Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiedy Tłusty Czwartek? Przepis na bezglutenowe pączki: pączki z batata. Idealne na Tłusty Czwartek

online
11.02.2021 r. przypada Tłusty Czwartek. To najważniejszy dzień w roku dla każdego łasucha, ale są tacy, którzy tego dnia będą musieli sięgnąć na słodkości bez glutenu i niezdrowego cukru. Nasz przepis to propozycja dla takich osób.

Tłusty Czwartek 2021. Zjedz pączka i bądź fit

Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów? Taki przysmak to dobra alternatywa dla tych, co nie jedzą glutenu i unikają niezdrowego cukru. Oto przepis na pączusie w wersji fit.

zobacz również

Składniki na bezglutenowe pączki:

  • 200 g puree z pieczonych batatów
  • 150 g mąki owsianej / kukurydzianej / jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej / dowolnej skrobi
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 ml mleka sojowego, roślinnego albo ryżowego
  • 150 g ksylitolu / erytrolu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Tłusty czwartek. Sposób przyrządzenia pączków bez glutenu

  • Do malaksera wrzucamy te składniki:
  • puree z batatów,
  • mleko roślinne,
  • ksylitol,
  • olej kokosowy,
  • masło orzechowe,
  • ekstrakt waniliowy,
  • rum i sól.

Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i znów dokładnie mieszamy.

WAŻNE: Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalki.

Czas na przyrządzenie pączków

Za pomocą wilgotnych dłoni urywamy ok. 80 g ciasta i formujemy je w rulon. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy końce, formując oponkę. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min (bez termoobiegu), potem 5-10 min z termoobiegiem. Oponki mają się ładnie zarumienić.

Upieczone oponki pozostawiamy na blaszce do ostudzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera