Tłusty Czwartek - kiedy? Przepis na bezglutenowe pączki: pączki z batata [18.02.2020]

online
20 lutego przypada Tłusty Czwartek. To najważniejszy dzień w roku dla każdego łasucha, ale są tacy, którzy tego dnia będą musieli sięgnąć na słodkości bez glutenu i niezdrowego cukru. Nasz przepis to propozycja dla takich osób.

Tłusty Czwartek 2020. Zjedz pączka i bądź fit

Pączek, którego się nie smaży, ale piecze? Pączek z batatów? Taki przysmak to dobra alternatywa dla tych, co nie jedzą glutenu i unikają niezdrowego cukru. Oto przepis na pączusie w wersji fit.

zobacz również

Składniki na bezglutenowe pączki:

  • 200 g puree z pieczonych batatów
  • 150 g mąki owsianej / kukurydzianej / jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej / dowolnej skrobi
  • 50 g oleju kokosowego
  • 100 ml mleka sojowego, roślinnego albo ryżowego
  • 150 g ksylitolu / erytrolu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Tłusty czwartek. Sposób przyrządzenia pączków bez glutenu

  • Do malaksera wrzucamy te składniki:
  • puree z batatów,
  • mleko roślinne,
  • ksylitol,
  • olej kokosowy,
  • masło orzechowe,
  • ekstrakt waniliowy,
  • rum i sól.

Blendujemy na gładką masę. Przekładamy ją do miski i umieszczamy w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy.
Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
W miseczce zalewamy 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewamy do masy na ciasto i znów dokładnie mieszamy.

WAŻNE: Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalki.

Czas na przyrządzenie pączków

Za pomocą wilgotnych dłoni urywamy ok. 80 g ciasta i formujemy je w rulon. Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy końce, formując oponkę. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min (bez termoobiegu), potem 5-10 min z termoobiegiem. Oponki mają się ładnie zarumienić.

Upieczone oponki pozostawiamy na blaszce do ostudzenia.

Te produkty mogą wpędzić w nałóg!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3