Wkrótce Tłusty Czwartek. To dzień, na który czekają łasuchy. Tego dnia zajadamy się głównie pączkami, ale nie każdy je lubi. Niektórzy wolą faworki, zwane inaczej chruścikami lub chrustem. Najbardziej smakują te, które zrobimy sami. A wzorować się najlepiej na tych, którzy w kuchni są mistrzami. Prezentujemy przepis na faworki Magdy Gessler. Te faworki są takie, że palce lizać!
Tłusty Czwartek 2021 przypada 11 lutego
zobacz również
Faworki Magdy Gessler. Krok po kroku
Przed przyrządzeniem chruścików z przepisu Magdy Gessler, przygotuj składniki.
Składniki na faworki Magdy Gessler:
- mąka pszenna 600 g
- smalec 2 łyżki
- żółtka z 15 jaj
- cukier 200 g
- śmietana 6 łyżek
- spirytus 2 łyżki
- arak 1 łyżka
- smalec do smażenia 500 g
- cukier puder 100 g
- wanilia
Tłusty Czwartek już 11 lutego 2021 roku. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W kalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Przepis na chruściki Magdy Gessler. Zaczynamy
Zrób faworki według przepisu Magdy Gessler. Instrukcje krok po kroku:
- Najpierw należy utrzeć smalec tak, by jego konsystencja przypominała śmietanę.
- Następnie wbijamy do utartego smalcu 15 żółtek.
- Dodajemy arak, spirytus, śmietanę i mąkę.
- Wyrabiamy ciasto, by miało gładką i elastyczną masę.
- Wałkujemy ciasto na blacie na cienko, a następnie wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm.
- Nacinamy paski w środku i przewijamy każdy pasek ciasta.
Chruściki Magdy Gessler. Przepis. Czas na smażenie!
Na patelni rozgrzać smalec.
Wiedziałeś o tym?
Uwaga, zanim zaczniemy smażyć faworki, należy upewnić się, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę do smażenia!
Jak sprawdzić, czy smalec jest już odpowiednio rozgrzany, by smażyć na nim faworki? To proste. Wystarczy wrzucić na patelnię kawałeczek ciasta. Jeśli ciasto natychmiast wypłynie na powierzchnię, to oznacza, że smalec jest odpowiednio rozgrzany i można na nim smażyć chruściki.
Jak zrobić faworki z przepisu Magdy Gessler?
Kładziemy paski ciasta na patelni z rozgrzanym smalcem i smażymy aż faworki będą miały złocisty kolor. Sprawdzamy podważając faworki szpikulcem lub widelcem. Smażymy partiami, odwracając faworki, by usmażyły się równomiernie po obu stronach.
Tłusty Czwartek. Przepis na faworki Magdy Gessler
Usmażone faworki odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Rada: W trakcie smażenia dodajemy smalec, którego ubywa w procesie smażenia. Po dodaniu, należy chwilę odczekać, by tłuszcz ponownie odpowiednio rozgrzał się na patelni.
Faworki posypujemy cukrem pudrem ze startą wanilią. Opcjonalnie możemy posypać faworki samym cukrem pudrem
Smacznego!
Jaki olej do smażenia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Olszówka przyłapana na ulicy. Wygląda na ZMARNOWANĄ | ZDJĘCIA
- Ewa Demarczyk okradziona po śmierci? Znamy wyrok w głośnej sprawie
- Tak Krupińska wyglądała, zanim została sławna. Na tych zdjęciach trudno ją rozpoznać?
- 50-letnia Kasia Kowalska pokazała wdzięki w odważnej mini. Zbieramy szczęki z podłogi